ZorgZiekenhuistekorten

Ziekenhuizen kampen met groot tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen

Wachttijden per specialisme. De Treeknorm is een richtlijn die ziekenhuizen onderling hebben afgesproken. Beeld NZa/RIVM
Wachttijden per specialisme. De Treeknorm is een richtlijn die ziekenhuizen onderling hebben afgesproken.Beeld NZa/RIVM

Ziekenhuizen moeten creatief zijn om de personeelstekorten op te vullen. Zeker nu het aantal vacatures blijft stijgen.

Marco Visser

Ziekenhuizen hebben vorig jaar bijna 10 procent meer vacatures moeten opvullen. Het aantal moeilijk vervulbare vacatures nam zelfs toe met 39 procent. Daarbij duurt het drie maanden of langer voordat een geschikte kandidaat is gevonden.

De cijfers komen van Intrakoop, een coöperatie die zorg inkoopt voor ziekenhuizen en andere organisaties. Zij analyseerden de jaarverslagen over 2018 van de Nederlandse ziekenhuizen. De bevindingen onderstrepen dat personeelskrapte een groot probleem is voor ziekenhuizen. Het tekort zit vooral bij specialistische verpleegkundigen die bijvoorbeeld op de intensive care, spoedeisende hulp of de afdeling oncologie werken.

Ziekenhuizen proberen de tekorten op allerlei manieren te beperken.

Opleiden binnen het ziekenhuis

Zelf opleiden begint bij goede stageplekken voor leerlingen uit het MBO en HBO. Daarnaast schuiven ziekenhuizen personeel door naar functies waar de tekorten het grootst zijn. Het Albert Schweitzer Ziekenhuis (ASZ) in Dordrecht bijvoorbeeld vraagt algemeen verpleegkundigen om een opleiding tot gespecialiseerd verpleegkundige te beginnen.

Meer technologie inzetten

Het ASZ vangt de tekorten ook op met technologie. Zij maken gebruik van een app die na een test in het ziekenhuis is ontworpen. De app vult het rooster in met de vaste medewerkers. Blijven er diensten over, dan krijgen zzp’ers deze aangeboden. Deze zzp’ers moeten zich dan wel eerst inschrijven en hun profiel met kennis en kunde achterlaten. Dat werkt naar tevredenheid. Zozeer zelfs dat andere ziekenhuizen ook interesse tonen. Het ASZ hoopt op een regionale samenwerking waarbij ziekenhuizen onderling elkaars personeel benutten voordat zij dure zzp’ers moeten inhuren.

Het systeem veranderen

Een derde manier is verandering van werkmethode. De zorg beweegt zich steeds meer van ziekenhuis naar de eigen woning. Patiënten hoeven voor bijvoorbeeld chemotherapie niet meer naar het ziekenhuis, maar ontvangen de behandeling thuis. Daarnaast probeert de zorgsector serieus werkt te maken van de regeldruk. Als er minder handen aan de toetsenborden nodig zijn, dan kunnen die worden ingezet aan het bed.

Noodgrepen

Ondanks deze maatregelen moeten ziekenhuizen soms toch overgaan tot noodgrepen, zoals tijdelijke sluiting van afdeling. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij de afdelingen spoedeisende hulp die in de weekenden of ’s avonds dicht gaan. Vorig jaar sloten in de zomermaanden ook andere afdelingen en gingen operatiekamers op slot omdat in de vakantieperiode de personeelsschaarste extra groot is. Het schrikbeeld is dat de wachttijden voor een afspraak of behandeling oplopen. Dat is bij de meeste specialismen niet het geval.

Lees ook:

Personeelstekort nekt verlosafdelingen en leidt tot angst voor bermbevallingen

Het beroep is zwaar, matig betaald en vaak ‘s nachts. Verloskundigen geven er daarom steeds vaker de brui aan. De brancheclubs slaan alarm.

Langer wachten op de dokter, wen er maar aan

Meer ziekenhuizen moeten afdelingen sluiten door gebrek aan personeel. Dat probleem is voorlopig niet opgelost.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden