Ziekenhuizen geven garantie op operaties

amsterdam – Een aantal ziekenhuizen in Nederland wil garantie op operaties gaan geven. Dat blijkt uit onderzoek van BNR Nieuwsradio. De kosten van de behandeling van complicaties binnen de garantieperiode zijn dan voor het ziekenhuis en niet voor de verzekeraar van de patiënt.

Voorzitter Joan Leemhuis van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zei tegen BNR dat verscheidene ziekenhuizen erover denken een garantieregeling in te voeren. Een daarvan is het Westfries Gasthuis in Hoorn. Directeur Hugo Keuzenkamp van die instelling denkt dat een garantie vooral kwaliteit oplevert. Als ze bijdraagt aan minder fouten en minder complicaties, is dat volgens hem goed voor de patiënt en zijn verzekeraar.

Uit onderzoek bleek vorige maand dat jaarlijks ruim 1700 patiënten onnodig in ziekenhuizen sterven. Tot de oorzaken behoren fouten bij operaties. Minister Ab Klink van volksgezondheid stelt zich ten doel dat de instellingen het aantal fouten over vijf jaar hebben gehalveerd.

Leemhuis is er voor dat ziekenhuizen een garantie geven, maar waarschuwt dat enkele obstakels moeten verdwijnen voor ze kunnen worden ingevoerd. Het is bijvoorbeeld nog lastig om vermijdbare en onvermijdbare schade goed te definiëren.

Dat een ziekenhuis een garantie geeft voor operaties is niet helemaal nieuw in Nederland. Vorig jaar augustus kwam zorgverzekeraar CZ een garantieregeling overeen met het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop. Patiënten die in dit gespecialiseerde ziekenhuis een heup- of knieoperatie ondergaan, krijgen, afhankelijk van de prothese, een garantie van zeven tot vijftien jaar. Bij voortijdige slijtage neemt het ziekenhuis de kosten van een hersteloperatie voor zijn rekening. Voorheen draaide ofwel de verzekeraar ofwel de patiënt (eigen risico) voor die kosten op.

CZ-woordvoerder Dirk-Jan Westerwoudt zegt dat de ervaringen tot nu toe positief zijn. Volgens hem kunnen met name gespecialiseerde ziekenhuizen zich een garantieregeling permitteren: „Dergelijke ziekenhuizen doen zoveel ervaring op met bepaalde operaties dat zij ervan overtuigd zijn dat ze kwaliteit leveren.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden