'Ziekenhuizen gaan slordig om met patiëntendossiers'
Ziekenhuizen gaan onvoorzichtig om met patiëntendossiers, concludeert de Consumentenbond. Twintig proefpersonen die voor de bond hun dossier opvroegen kregen onjuiste informatie, onvolledige gegevens of zelfs dossiers van andere patiënten.
"Ik zat mijn opgevraagde dossier door te lezen en ineens drong het tot me door: hee, dit zijn niet mijn gegevens, maar die van een ander." Het zijn de woorden van een van de veertig proefpersonen die voor de Consumentenbond hun dossier opvroegen bij het ziekenhuis waar ze zijn behandeld.
In haar geval kreeg ze de dossiers van twee andere patiënten toegestuurd door het Medisch Centrum Leeuwarden. Een menselijke fout, bleek later. "Gelukkig ken ik deze mensen niet", vertelt de patiënte.
In verschillende dossiers staan fouten of ontbreken gegevens. Een proefpersoon mist informatie over twee bevallingen en twee operaties. Een andere patiënte leest dat ze kinderen heeft, terwijl dit niet zo is. Vijf proefpersonen missen informatie over voorgeschreven medicijnen en een patiënt leest advies voor zijn linkeroog, terwijl hij aan zijn rechteroog is geopereerd.
Helemaal geen dossier
Ook moeten sommige proefpersonen lang wachten op hun gegevens. Negen ziekenhuizen hadden na een maand nog steeds geen dossier geleverd. In één geval kwam het dossier pas na maanden boven water, maar toen was de proefpersoon al overleden. Vijf proefpersonen kregen helemaal niets. Wettelijk gezien moet een zorgverlener zo snel mogelijk na een verzoek inzage in en een afschrift van de gevraagde documenten geven.
Bart Combée, directeur van de Consumentenbond, is geschrokken van de uitkomsten. "We roepen de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op om verder onderzoek te doen naar deze onzorgvuldigheden en uit te zoeken of het hier gaat om een structureel probleem."
De Consumenten is wel blij dat geen enkel ziekenhuis dossiers via onbeveiligde e-mails heeft verstuurd.