Ziekenhuizen denken over garantie op operaties

AMSTERDAM (ANP) - Een aantal ziekenhuizen in Nederland wil garantie op operaties gaan geven. Dat blijkt uit onderzoek van BNR Nieuwsradio. De kosten van de behandeling van complicaties binnen de garantieperiode zijn dan voor het ziekenhuis en niet voor de verzekeraar van de patiënt.

Voorzitter Joan Leemhuis van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zei tegen het radiostation dat verscheidene ziekenhuizen erover denken een garantieregeling in te voeren. Een daarvan is het Westfries Gasthuis in Hoorn. Directeur Hugo Keuzenkamp van die instelling denkt dat een garantie vooral kwaliteit oplevert. Als ze bijdraagt aan minder fouten en minder complicaties, is dat volgens hem goed voor de patiënt en zijn verzekeraar.

Uit onderzoek bleek vorige maand dat jaarlijks ruim 1700 patiënten onnodig in ziekenhuizen sterven. Tot de oorzaken behoren fouten bij operaties. Minister Ab Klink van Volksgezondheid stelt zich ten doel dat de instellingen het aantal fouten over vijf jaar hebben gehalveerd.

Leemhuis is er voorstander van dat ziekenhuizen een garantie geven, maar waarschuwt dat een aantal obstakels moeten verdwijnen voor ze kan worden ingevoerd. Het is bijvoorbeeld nog lastig om vermijdbare en onvermijdbare schade goed te definiëren.

In de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft een aantal ziekenhuizen goede resultaten bereikt door een garantie van negentig dagen op een operatie te geven. Minder patiënten kwamen op de intensieve zorg terecht en het gemiddeld aantal dagen dat iemand in het ziekenhuis lag, nam af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden