Ziekenhuizen aangeklaagd voor plaatsen omstreden borstprotheses

Borstimplantaten tentoongesteld in een Rotterdamse discotheek.Beeld ANP

Vier ziekenhuizen en privéklinieken worden aangeklaagd omdat zij omstreden borstprotheses hebben geplaatst waarin siliconen met illegale industriële gel zaten. De protheses zijn bij veel vrouwen lek gegaan, en zorgen voor lichamelijke klachten.

SAP advocaten in Amersfoort stapt namens de vrouwen naar de rechter, meldde het Algemeen Dagblad vanmorgen. Het advocatenkantoor kreeg tientallen vrouwen aan de deur, maar besloot eerst een zaak met vier gevallen aan te gaan. De uitspraak in deze zaak kan een leidraad vormen voor de zaken van de andere vrouwen.

Volgens de Inspectie Gezondheidszorg zijn bij 1907 Nederlandse vrouwen de betreffende PIP-implantaten geplaatst. Het bedrijf dat deze borstprotheses in Nederland importeerde, is inmiddels failliet. Des te meer reden om de geleden schade op het ziekenhuis te verhalen, vindt letselschadeadvocaat June van Oers.

Redelijkheid
In de wet die gaat over wie aansprakelijk is voor schade na een medische behandeling, is een mate van 'redelijkheid' ingebouwd. Per geval wordt beoordeeld of het redelijk is dat de zorgaanbieder aansprakelijk is voor schade veroorzaakt door een medicijn of medisch product.

De ziekenhuizen vinden het 'onredelijk' dat zij worden aangeklaagd - omdat de artsen die de borstprotheses hebben geplaatst niet wisten dat deze schadelijk waren.

Advocaat van Oers vindt dat niet relevant. "Als jouw kind een steen door de ruit van de buurman gooit, moet jij betalen, want je bent verantwoordelijk. Als er een dakpan van je koophuis valt op iemand hoofd, ben jij als eigenaar aansprakelijk. De siliconen zijn op grote schaal gebruikt, en ziekenhuizen hebben eraan verdiend. Het zou raar zijn als ze het risico niet hoeven te dragen."

Vrouwen
De vrouwen namens wie de advocaten naar de rechter stappen, hebben last van verschillende lichamelijke klachten. Bij veel vrouwen er sprake van lekkage en zijn de siliconen door het lichaam gaan zwerven. Dat kan leiden tot verstopte lymfeklieren, pijnsteken en geïrriteerd vlees.

Als siliconen uit het lichaam worden verwijderd, kunnen zenuwen in de borsten beschadigd raken, waardoor ze minder gevoelig zijn. Toch is het volgens Oens vaak lastig om de klachten te koppelen aan de lekkende borstprotheses. Grieperigheid, vermoeidheid en gewrichtsklachten kunnen ook andere oorzaken hebben. Dit zal ook in de rechtszaak een moeilijk punt worden.

PIP
De leverancier van de borstprotheses, het Franse PIP, verruilde in 2001 de gebruikelijke medische gel voor industriële gel, omdat die 90 procent goedkoper is. Een verbod in de Verenigde Staten op siliconenimplantaten had voor een enorme kentering in de inkomsten geleid, waardoor drastische bezuinigen nodig waren.

De topman van PIP, Jean-Claude Mas, werd in 2013 veroordeeld tot vier jaar cel vanwege fraude en misleiding. Hij werd aangeklaagd door ruim 7000 eisers, allemaal vrouwen met borstklachten. Vrouwen in Nederland met deze implantaten kregen indertijd een oproep voor verwijdering. Omdat een centraal register ontbrak, zijn niet alle vrouwen getraceerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden