Ziekenhuizen aangeklaagd voor lekkende protheses
Vier ziekenhuizen en privéklinieken worden door gedupeerden aangeklaagd voor het plaatsen van borstprotheses van siliconen met illegale industriële gel. De protheses van het merk PIP gingen in veel gevallen lekken, met lichamelijke klachten voor de draagster tot gevolg.
Volgens de Inspectie Gezondheidszorg zijn de PIP-implantaten tussen 2001 en 2010 bij 1907 Nederlandse vrouwen geplaatst. Het bedrijf dat deze protheses importeerde, is inmiddels failliet. Ook het Franse bedrijf dat de implantaten maakte, is bankroet verklaard.
De geleden schade moet nu dus op het ziekenhuis worden verhaald, vindt letselschadeadvocaat June van Oers van SAP Advocaten. Het advocatenkantoor uit Amersfoort stapt namens vier vrouwen naar de rechter. De uitspraak in deze zaak kan een leidraad vormen voor de zaken van tientallen andere vrouwen.
In de wet die de aansprakelijkheid voor schade na een medische behandeling regelt, is een redelijksheidsclausule opgenomen. Per geval wordt beoordeeld of het redelijk is dat de zorgaanbieder aansprakelijk is voor schade veroorzaakt door een medicijn of medisch product.
De ziekenhuizen vinden het onredelijk dat zij worden aangeklaagd, omdat de artsen die de borstprotheses plaatsten, niet wisten dat ze schadelijk waren. Advocaat Van Oers vindt dat niet relevant. "Als er een dakpan van je koophuis valt op iemands hoofd, ben jij als eigenaar aansprakelijk. De siliconen zijn op grote schaal gebruikt en ziekenhuizen hebben eraan verdiend. Het zou raar zijn als ze het risico niet hoeven te dragen."
De leverancier van de borstprotheses, het Franse PIP, verruilde in 2001 de gebruikelijke medische gel voor industriële gel, omdat die 90 procent goedkoper is. Hierdoor kregen de vrouwen last van verschillende lichamelijke klachten. Bij veel vrouwen was er sprake van lekkage en gingen de siliconen door het lichaam zwerven. Dat kan leiden tot verstopte lymfeklieren, pijnsteken en geïrriteerd vlees.
De afgelopen jaren hebben verschillende rechtszaken gediend over de borstimplantaten. De topman van PIP, Jean-Claude Mas, werd in 2013 veroordeeld tot vier jaar cel voor fraude en misleiding. Hij werd aangeklaagd door ruim zevenduizend vrouwen met klachten. Het Duitse TÜV Rheinland, dat de controle uitvoerde bij de borstimplantaten, werd onlangs in hoger beroep in Frankrijk vrijgesproken.
undefined