Ziekenhuissterfte kan omlaag door barcode op alle medicijnen

JOS DE GROOT en REDACTIE BINNENLAND

Een barcode op alle ziekenhuismedicijnen kan per jaar de dood van bijna vijftig patiënten voorkomen. Jaarlijks overlijden honderd mensen in Nederlandse ziekenhuizen nadat ze verkeerde medicijnen hebben gekregen. Volgens onderzoek van het ministerie van volksgezondheid zouden ook nog eens 250 patiënten minder ernstige gezondheidsschade oplopen als alle medicatie is voorzien van een barcode en hebben ziekenhuizen gemiddeld tienduizend 'ligdagen' minder nodig. Ongeveer tachtig procent van alle medicatie is nu al standaard voorzien van een barcode. Om verschillende redenen is de overige twintig procent dat niet. Een barcode identificeert producten met een unieke cijferreeks. Als een arts een medicijn altijd eerst kan scannen voor deze wordt toegediend, is de kans dat hij of zij een verkeerd doosje pakt veel kleiner. Onder andere het Antonius Ziekenhuis in Sneek plakt zelf al een code op verpakkingen waar fabrikanten dat nalaten.

Michiel Duyvendak (41), apotheker van het Antonius Ziekenhuis in Sneek en verantwoordelijk voor de test met barcodering aldaar, wijst onder meer de marktwerking in de zorg aan als boosdoener: "Producten voorzien van een barcode kost veel geld. Afnemers kijken gauw naar de laagste prijs en dus is het niet meteen aantrekkelijk voor de industrie om te investeren in barcodering."

Terwijl het system ook geld zou kunnen besparen, zegt Duyvendak. Want hoe minder mensen verkeerde medicijnen krijgen, hoe minder zorg ze nodig hebben. Duyvendak ziet nog meer voordelen. "Patiënten die thuiszitten, kunnen via een app hun medicatie scannen en zo bijhouden wanneer en in welke dosering ze hun medicijnen moeten innemen."

Voor zijn pionierschap op het gebied van barcodering van medicijnen ontving Duyvendak gisteren een bronzen pluim. De prijs werd hem toegekend door GS1, de internationale organisatie die zich inzet voor standaarden op het gebied van elektronische bedrijfscommunicatie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden