Ziekenhuispersoneel begint met acties voor meer loon en betere werktijden

Beeld ANP

Ziekenhuizen en zorgmedewerkers zijn het niet eens over lonen en werktijden. Daarom begint het zorgpersoneel maandag met acties.

Over welk ziekenhuispersoneel hebben we het en wat willen zij?

De cao geldt voor 200.000 medewerkers in 83 ziekenhuizen en 30 revalidatiecentra. Het gaat onder meer om verpleegkundigen, planners, ict-personeel en administratief medewerkers. Zij willen dit jaar 5 procent loon erbij, maar de werkgeversvereniging Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ) wil niet verder gaan dan 2 procent in 2019 en nog 2 in 2020, plus een eenmalige uitkering van zo’n 1000 euro.

Gaat het alleen om geld?

De hoofdvraag is: hoe blijven ziekenhuizen een aantrekkelijke werkgever? De NVZ denkt dat zij en de bonden daar niet eens zo verschillend over denken. De bonden zien dat anders. Het gaat hen naast de looneis onder meer over rust- en werktijden. Overuren maken is heel normaal. Daar moet iets tegenover staan. De NVZ biedt een extra vergoeding, maar dat is voor de bonden niet genoeg. Net als in de gehele zorgsector hebben ziekenhuizen moeite hun vacatures te vervullen. Goede arbeidsvoorwaarden- en omstandigheden moeten nieuw personeel trekken en voorkomen dat het huidige personeel vertrekt, of kiest voor het zzp-schap.

Spelen zzp’ers een rol?

Op de achtergrond zeker. Zzp’ers zijn in de zorg een factor om rekening mee te houden. Geen vakbond of werkgever wil of durft iets negatiefs over deze groep zeggen. Maar die stelt ziekenhuizen wel voor problemen. Het staat zzp’ers namelijk vrij om vriendelijk te bedanken voor de niet populaire diensten in de avond of weekenden. Daarnaast kunnen zzp’ers in tijden van personeelsschaarste een stevige looneis voor zichzelf op tafel leggen. Dat speelt bijvoorbeeld op de afdelingen spoedeisende hulp, waar de personeelskrapte het grootst is.

Nu zijn zzp’ers en vakbonden soms een wat ongemakkelijke combinatie. Een zelfstandige is geen werknemer. Een zelfstandige is vaak geen lid van een vakbond. En een zelfstandige betaalt niet mee aan werknemersverzekeringen. Nu maakt hij of zij daar ook geen gebruik van. 

Maar als te veel medewerkers kiezen voor het zzp-schap, loopt het sociale verzekeringsstelsel waar de vakbonden zo’n voorstander van zijn gevaar. Over het algemeen zijn het namelijk de medewerkers met de sterkste schouders die verder gaan als zzp’er. Die kunnen in het sociale zekerheidsstelsel moeilijk worden gemist.

Kunnen ziekenhuizen de loonstijging wel betalen?

‘Ingaan op uw voorstellen zal leiden tot fundamenteel negatieve finan­ciële consequenties en zal de continuïteit van veel organisaties in de branche onder onacceptabele druk zetten en daarmee ook de kwaliteit van de gecontracteerde patiëntenzorg’, schrijft de NVZ in een brief aan de bonden. De vakbonden vinden dat de ziekenhuizen dan maar moeten aankloppen in Den Haag.

Wat merkt de patiënt?

Vooralsnog niet veel. De acties blijven beperkt tot een paar ziekenhuizen. Vandaag beginnen de ziekenhuismedewerkers met een soort aftrap. De verwachting is dat ongeveer 400 medewerkers zich verzamelen in Alkmaar voor het gebouw van de raad van bestuur van de Noordwest Ziekenhuisgroep. De acties waar de patiënten iets van merken, beginnen woensdag 3 juli. Dan zal het personeel zondagsdiensten draaien in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Bij een zondagsdienst worden afdelingen voor niet-spoedeisende zaken gesloten. Op 10 juli volgt het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Alkmaar zit ook in de planning, maar het is nog niet bekend wanneer daar de zondagsdiensten zullen beginnen.

Lees ook:

Personeelstekort in de zorg is in een jaar tijd bijna verdubbeld

Het aantal openstaande vacatures in de zorg is dit jaar met 80 procent gestegen. Tot en met oktober 2017 zaten ziekenhuizen, verpleeghuizen en thuiszorginstellingen elke maand gemiddeld met een tekort van bijna 10.000 personeelsleden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden