Ziekenhuisdirectie weg, plannen gaan door

tilburg –- Het personeel van Ziekenhuis Walcheren is allerminst gerustgesteld met het maandag aangekondigde vertrek van directeuren Hans Simons en Rob Zomer per 1 april. „De poppetjes zijn weg, maar het beleid staat nog”, zegt Piet van Rooijen, medewerker van het Vaatlaboratorium en voorzitter van de vakbondsledengroep in het ziekenhuis.

Het personeel voert al maanden actie tegen de voorgenomen fusie van Ziekenhuis Walcheren in Vlissingen met het Oosterscheldeziekenhuis in Goes. „Die plannen zijn slecht voor de kwaliteit van de zorg in Zeeland”, vindt Van Rooijen. De vakbonden hebben met acties gedreigd als Simons en Zomer niet zouden vertrekken. Van Rooijen sluit niet uit dat die er alsnog komen ’als de fusietrein niet stopt’. De Raad van Toezicht heeft aangekondigd de plannen van de directeuren gewoon door te zetten. Van Rooijen vindt het getuigen van arrogantie dat de mannen geen excuses maken. „Ze brengen hun vertrek alsof ze slachtoffer zijn van een hetze.”

De positie van Zomer (Ziekenhuis Walcheren) en Simons (Oosterscheldeziekenhuis) werd steeds lastiger nadat de bonden en de ondernemingsraad van Ziekenhuis Walcheren het vertrouwen in hen hadden opgezegd. Van de 700 Walcherse personeelsleden tekenden 500 een petitie. De cliëntenraden van de ziekhuizen klaagden in de Provinciale Zeeuwse Courant over gebrekkige communicatie door de directie.

Zomer en Simons willen in het Vlissingse ziekenhuis alleen nog planbare operaties uitvoeren. Ernstige spoedgevallen moeten naar Goes. Trouw publiceerde vorig jaar over zakelijke relaties tussen de top van het Goese ziekenhuis en een privékliniek in Goes, die mogelijk een rol hebben gespeeld bij dat besluit. Personeelsleden spraken over intimidatie door leidinggevenden. De provincie besloot daarop een onderzoek naar de besluitvorming in te stellen. Mogelijke commerciële belangen en intimidatie zijn niet onderzocht.

Het onderzoek wees uit dat de besluitvorming zorgvuldig genoeg is gegaan, alleen de communicatie kon beter. Gedeputeerde George van Heukelom (SGP) vindt het daarom goed dat de twee zijn opgestapt. „Er was geen vertrouwen meer. Dat heb je wel nodig om tot concrete plannen te komen.” Hij blijft de fusieplannen steunen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden