’Ziekenhuis wil vooral alles zelf blijven doen’

scheveningen – - Ziekenhuizen en medisch specialisten frustreren de kwaliteitsverbetering in de zorg. Noodzakelijke keuzes om de zorg te concentreren en betaalbaar te houden, blijven zo uit.

Dat vindt Roger van Boxtel, topman van zorgverzekeraar Menzis. Van Boxtel, die gisteren sprak op het jaarlijkse congres van de zorgverzekeraars, vertolkt daarmee een gevoel dat breed leeft in zorgverzekeringsland.

Ziekenhuizen en artsen willen vooral zoveel mogelijk zelf doen, al stapelt het wetenschappelijke bewijs zich op dat patiënten minder risico lopen als een arts een bepaalde operatie vaker uitvoert. Daarnaast stijgen de zorgkosten minder snel als ziekenhuizen zich specialiseren en meer samenwerken.

„Maar als wij dat zeggen, krijgen we meteen ziekenhuisdirecties, gemeentebesturen en middenstandsverengingen over ons heen”, zegt Van Boxtel. „Menzis wil ons ziekenhuis sluiten, was vorig jaar het verwijt toen we voor Oost-Groningen de noodzaak voor de nieuwbouw van nieuwe operatiekamers wilden onderzoeken. Daarbij worden dan ook dertigduizend kaartjes uitgedeeld, om over te stappen van zorgverzekeraar.”

Het debat over de toekomst van de zorg wordt daarmee gedomineerd door emoties, vindt Van Boxtel. Hij riep ziekenhuisdirecties en medisch specialisten op ’de ratio over die emotie heen te tillen’, omdat anders de zorg onbetaalbaar wordt. Ook nu al is het volgens hem ’buitengewoon moeilijk’ om met ziekenhuizen afspraken te maken over beperking van hun zorgkosten. „Mijn ervaring is dat ze iedere dag een nieuwe poli bedenken om nog meer patiënten te kunnen behandelen.”

Die poli’s roepen dure, onnodige medische consumptie op, vindt Van Boxtel. Hij verwijst daarbij naar poli’s voor Mexicaanse griep en rusteloze benen. „Toen ik dat vier jaar geleden in de VS tegenkwam, moest ik daar om lachen. Mijn benen bewegen ook wel eens. Maar dat soort poli’s kom je nu ook hier tegen.”

De specialisten onderschrijven de noodzaak tot afspraken, aldus oncoloog Rob Tollenaar van de Orde van Medisch Specialisten. Bijvoorbeeld hoe vaak een specialist moet opereren voordat er sprake is van goede zorg, of de concentratie van de afdelingen spoedeisende hulp. Maar lokaal is dat lastig handen en voeten te geven, onder andere door regelgeving en organisatorische problemen, meent Tollenaar.

Daarmee behouden de zorgverzekeraars de regie, concludeerde dan ook Wim van der Meeren, bestuursvoorzitter van CZ, de verzekeraar die vorig jaar kwaliteitseisen ging stellen aan borstkankeroperaties. „Wij gaan volgend jaar hetzelfde doen met blaaskanker”, aldus Van der Meeren.

Hij wil alleen nog blaaskankeroperaties inkopen bij ziekenhuizen die jaarlijks minstens tien van deze ingrepen uitvoeren. Zestien ziekenhuizen doen vijf of minder van deze ingrepen, wat de kans op overlijden tien keer zo groot maakt, aldus Van der Meeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden