Ziekenhuis wil inenting verplicht gaan stellen
Het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam werkt aan plannen waarin vaccinatie verplicht wordt voor nieuwe werknemers op de kraam- en kinderafdeling.
Verpleegkundigen die al in dienst zijn en vanwege gewetensbezwaren niet gevaccineerd zijn, moeten strenger medisch gecontroleerd worden. Het Ikazia, dat een nieuw vaccinatiebeleid voor rubella (rode hond) voorstaat, is niet het enige ziekenhuis dat inentingen verplicht wil stellen voor nieuwe medewerkers. Vorig jaar werd het St Jansdal ziekenhuis in Harderwijk door de Commissie gelijke behandeling op de vingers getikt, nadat het een christelijke verpleegkundige in opleiding, die zich niet wilde laten vaccineren, had afgewezen bij een sollicitatie. Febe, de vereniging voor werkers in de gezondheidszorg op gereformeerde grondslag, heeft sinds die uitspraak zes soortgelijke gevallen behandeld.
“Ik respecteer de overtuiging van personeel dat zich vanuit christelijke motieven niet laat inenten, maar we willen de veiligheid van onze patiënten kunnen waarborgen“, zegt Dora Tulling, hygiëniste in het Ikazia. “Tot nu toe hanteren we de regel dat niet-gevaccineerde medewerkers zich regelmatig medisch laten controleren, maar het is lastig na te gaan of werknemers zich wel aan die controles houden“. Een groeiend aantal ongevaccineerde migrantenvrouwen op de kraamafdeling en een landelijke uitbraak van rode hond in de afgelopen maanden hebben de druk opgevoerd. Het plan voor verplichte vaccinatie ligt nu bij de ondernemingsraad. Tulling: “Die kijkt of onze voorstellen juridisch gezien kloppen.“
Volgens Jan Willem de Leeuw, gynaecoloog in het Ikazia, is aanpassing van het vaccinatiebeleid hard nodig. Er komen, zegt hij, steeds meer migrantenvrouwen op de kraamafdeling die in het land van herkomst niet tegen rode hond gevaccineerd zijn en dus meer risico lopen de ziekte via ongevaccineerde verpleegkundigen te krijgen.
Roel Coutinho, directeur van het centrum voor infectieziektenbestrijding bevestigt dat: “Van de Nederlandse vrouwen heeft gemiddeld één procent geen antistoffen tegen rode hond, bij allochtone vrouwen kan dat percentage oplopen tot tien. Het besmettingsgevaar is in die groep dus groter.“
Bij een volgende rubella-epidemie wordt het probleem ernstiger, zegt Hans Kerkhof, arts bij de GGD Dordrecht. “Vroeger kregen de meeste bevindelijk gereformeerden in hun jeugd rode hond en hadden ze daarna antistoffen. Maar de ziekte komt nauwelijks meer voor; een volgende generatie niet gevaccineerden zal die antistoffen niet hebben. Dat is gevaarlijk voor henzelf als ze zwanger worden, maar ze kunnen rubella ook overdragen..“
Het is een zeer ingewikkeld dilemma, stelt Coutinho. “Ongevaccineerde verpleegkundigen kunnen een bedreiging vormen voor de veiligheid van je patiënten, maar je mag ze nooit verplichten tot vaccinatie. Je kan deze kwestie niet principieel uitvechten, je moet praktische oplossingen zoeken om het risico, voor zover mogelijk, uit te sluiten.“