Ziekenhuis weigert bloed prikken bij patiënt van concurrent

Beeld ANP

De strijd om de patiënt in Flevoland wordt grimmiger, en de patiënt is de dupe. Ziekenhuis St Jansdal weigert röntgenfoto’s, bloedafname en ander diagnostisch onderzoek bij patiënten van zelfstandige klinieken in Lelystad. Het ziekenhuis beschouwt die als concurrenten, en wil met hen niet samenwerken.

“We beseffen dat dit voor de betrokken patiënten erg vervelend is en wij betreuren dat”, schrijft het ziekenhuis op zijn website. Als patiënten onderzoek bij St Jansdal in Lelystad of Dronten willen laten doen, dan moeten ze zich inschrijven bij de medisch specialisten van St Jansdal zelf, zo laat het ziekenhuis weten.

St Jansdal nam het ziekenhuis in Lelystad en de buitenpoli in Dronten in maart over uit de failliete boedel van MC IJsselmeerziekenhuizen. Voor veel van de specialisten was geen plek bij St Jansdal. Zeker tien reumatologen, kaakchirurgen en orthopeden richtten eigen behandelcentra op, of sloten zich aan bij een grotere organisatie zoals Reumazorg Zuid West Nederland (RZWN). Ze verwachten dat veel patiënten meegaan.

Stempeltje

De behandelcentra bedreigen volgens St Jansdal het zorgaanbod in Lelystad. Het ziekenhuis waarschuwde eerder in Trouw dat minder winstgevende onderdelen, zoals de spoedpoli, in gevaar kunnen komen.

Patiënten ervaren het beleid van het ziekenhuis aan den lijve.“Ik had een patiënte die bij St Jansdal in Dronten bloed wilde laten prikken. Toen ze daar ons stempeltje op de papieren zagen, is ze weggestuurd”, vertelt Josien Veris, bestuurder van RZWN. De patiënt moest naar Emmeloord, dat nu een buitenpoli is van het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Veris: “Dit neigt naar het misbruik van marktmacht”. Ze heeft de toezichthouders op de zorgmarkt, de Autoriteit Consument en Markt en de Nederlandse Zorgautoriteit, gevraagd om een onderzoek.

Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit Utrecht, zei eerder in Trouw dat ziekenhuizen vaker weigeren patiënten van zelfstandige behandelcentra te helpen. Hij waarschuwde al dat dat in Flevoland ook zou kunnen gebeuren.

Veris wil nu met de andere klinieken de diagnostiek in eigen hand nemen. “Dat doen we in de rest van Nederland ook. Hier hadden we willen samenwerken, maar St Jansdal wil niet.” St Jansdal wilde gisteren geen antwoord geven op vragen. 

Lees ook: 

De patiënt in Lelystad valt tussen wal en schip

Kijkt er nog iemand naar het belang van de patiënt in de strijd om de zorg in Flevoland?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden