Ziekenhuis Kampen krijgt week de tijd om boel te sluiten

Van een onzer verslaggeefsters KAMPEN - Het Stadsziekenhuis in Kampen gaat dicht. Gisteren viel het besluit, over een ruim een week moeten de laatste patiënten al zijn verhuisd en staan de 323 medewerkers op straat. Zij worden ontslagen.

Het bestuur van het Stadsziekenhuis heeft dit besluit genomen. De toekomst van het ziekenhuis was al veel langer onzeker. Maar het is de eerste keer, dat een ziekenhuis op zo korte termijn alle activiteiten staakt.

De vakbond CFO is “verbijsterd” over het abrupte einde voor het hospitaal, één van de laatste gemeentelijke ziekenhuizen in het land. Het besluit komt voor het personeel en de patiënten toch nog als een verrassing. “We zijn aangeslagen”, aldus interim-directeur Van der Molen.

In het ziekenhuis (met officieel 155 bedden) worden 80 patiënten verpleegd. Het ziekenhuis draaide al enige tijd op halve sterkte.

Het Kamper ziekenhuis kwam in 1992 in de problemen, toen de inspectie voor de volksgezondheid constateerde, dat de medische zorg niet aan de eisen voldeed. De inspectie is tegenwoordig wel weer tevreden. Maar deze zomer kondigde de minister aan, dat de instelling te klein is om zelfstandig te blijven bestaan. De erkenning werd ingetrokken, Kampen kreeg tot 1 november de tijd om naar een oplossing (lees: fusiepartner) te zoeken.

De interim-directeur ontkent dat het bestuur te lang is blijven hopen op een wonder. “Wij zijn niet te optimistisch geweest. We hebben juist alles geprobeerd om het ziekenhuis te redden.” De gemeente Kampen heeft een paar dagen geleden nog aangeboden om de komende vijf jaar jaarlijks één miljoen bij te leggen. Maar dat voorstel bleek zinloos.

Het Stadsziekenhuis kon alleen voortbestaan in samenwerking met de twee ziekenhuizen in Zwolle. Daarover is geen overeenstemming bereikt, door de eisen die het ministerie van VWS stelde. Het ministerie wilde dat de ziekenhuizen al op korte termijn zouden samengaan. De noodzakelijke renovatie van het complex in Kampen zou echter leiden tot vermindering van het aantal bedden in de Zwolse ziekenhuizen. Beide instituten hebben nu al te maken met een tekort aan bedden.

“Dat alles op een rijtje zettend bleef er niets anders over dan tot sluiting van Kampen over te gaan”, stelt bestuursvoorzitter Veltman van het Stadsziekenhuis.

Het ziekenhuis in Kampen is gisteren direct begonnen om geen nieuwe patiënten meer op te nemen. Patiënten die op 1 november nog steeds ziekenhuiszorg nodig hebben, worden overgebracht naar ziekenhuizen in de regio. Het personeel van het Kamper ziekenhuis krijgt voorrang bij vacatures in de twee Zwolse ziekenhuizen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden