Ziekenhuis Harderwijk krijgt te veel spoedgevallen uit Lelystad

St Jansdal nam het ziekenhuis Lelystad over van de failliete MC IJsselmeerziekenhuizen, maar zonder volwaardige afdeling spoedeisende hulp. Beeld ANP
St Jansdal nam het ziekenhuis Lelystad over van de failliete MC IJsselmeerziekenhuizen, maar zonder volwaardige afdeling spoedeisende hulp.Beeld ANP

St Jansdal nam het ziekenhuis in Lelystad over, maar kan de toestroom van extra spoedgevallen in Harderwijk niet aan.

Marten van de Wier

De spoedeisende hulp van St Jansdal in Harderwijk is twee tot drie keer per week overbelast door de toestroom van patiënten uit de omgeving van Lelystad, zo meldt het ziekenhuis. Die patiëntenstops duren volgens het ziekenhuis een tot anderhalf uur. Vroeger had het ziekenhuis gemiddeld één keer in de week een tijdelijke patiëntenstop, nu is dat vaker.

St Jansdal heeft het ziekenhuis in Lelystad overgenomen uit het faillissement van MC IJsselmeerziekenhuizen. De nieuwe eigenaar besloot niet langer 24-uur per dag spoedeisende hulp aan te bieden in Lelystad: in de plaats daarvan is er een spoedpoli van 7.30 tot 21.30 uur uur. ’s Avonds en ‘s nachts moeten patiënten uitwijken naar de vestiging in Harderwijk, of naar andere ziekenhuizen in Almere, Sneek of Zwolle.

Over die extra reistijd leeft in Flevoland al veel bezorgdheid. Minister Bruins (medische zorg) zag echter geen reden om in te grijpen toen MC IJsselmeerziekenhuizen failliet ging, omdat patiënten in heel Flevoland ook zonder ziekenhuis in Lelystad in theorie in 45 minuten met een ambulance naar een spoedeisende hulp kunnen worden gebracht.

Nu blijkt dat spoedgevallen ook in Harderwijk niet altijd terecht kunnen. Dat betekent dat ambulances soms nog verder moeten rijden. “Het is niet zo dat we ambulances moeten doorsturen”, zegt woordvoerder Anneke Plette van St Jansdal. “De ambulancedienst weet precies waar plek is.”

St Jansdal heeft de capaciteit in Harderwijk al fors uitgebreid, maar dat blijkt niet genoeg. “We zijn pas zes weken onderweg in Lelystad”, zegt Plette. “We moeten het zorgaanbod nog op allerlei manieren bijstellen.”

Dat betekent niet per se dat de capaciteit van de spoedeisende hulp in Harderwijk verder wordt uitgebreid. Het zou ook kunnen dat dat bij het Flevoziekenhuis in Almere gebeurt, zegt Plette. “We zijn druk met hen in overleg. Vanuit Lelystad ben je net zo snel in Almere.”

Lees ook:

Politici in Lelystad boos over verdwijnen van spoedeisende hulp

De acute zorg verdwijnt toch grotendeels uit Lelystad. Raadsleden zijn teleurgesteld in minister Bruins. Ze vinden dat hij zich aan een eerdere belofte moet houden.

De slag om de patiënt bedreigt de zorg in Lelystad

Een deel van de patiënten lijkt het nieuwe St Jansdalziekenhuis in Lelystad de rug toe te keren. Dat brengt de toekomst van het zorgaanbod in Flevoland in gevaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden