Ziekenhuis erkent foute diagnoses

Hartafdeling vernieuwd na dood jongeren

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

Na foute diagnoses bij twee jonge mensen - met de dood als gevolg - heeft het IJssellandziekenhuis in Capelle aan den IJssel drastische maatregelen genomen op de afdeling cardiologie. Een betrokken hartchirurg wordt overgeplaatst en de cardiologen moeten elkaar scherper toetsen. Kinderen jonger dan 16 kunnen er niet meer terecht; zij moeten naar een speciale kindercardioloog in een ander ziekenhuis.

"Wat er is gebeurd is dramatisch", zegt P. H. Draaisma, voorzitter van de raad van bestuur. "We hebben twee diagnoses gemist. Er zijn ernstige fouten gemaakt." In 2013 overleed een dertienjarig meisje, op vakantie in Italië. Zij had een test gedaan in het IJsselland, maar de artsen hadden niet opgemerkt dat zij ernstige hartproblemen had. In mei dit jaar overleed een student van 19. Ook zijn hartklachten waren onderschat.

Het ziekenhuisbestuur besloot tot actie. De hartafdeling in Capelle kwam onder verantwoordelijkheid te staan van de Erasmusuniversiteit. Ook is er onderzoek gedaan. De zes specialisten hebben zich onvoldoende gerealiseerd dat kindercardiologie een apart vakgebied is, en dat ze eerder hadden moeten doorverwijzen naar het Sophia-kinderziekenhuis. Ook hadden ze kritischer op elkaar moeten zijn, zegt bestuursvoorzitter Draaisma. "Dan was dit eerder boven tafel gekomen."

Om het 'kritisch vermogen' van de vakgroep te verbeteren, is die vernieuwd. Er werken nu twee cardiologen van het Maasstad Ziekenhuis, een als hoofdbehandelaar. De arts die bij beide zaken was betrokken, is verhuisd naar het Maasstad Ziekenhuis. "Hij is geen minkukel", zegt Draaisma. "Hij doet zijn werk goed als het gaat om volwassenen." De ouders van beide overleden jongeren hebben tegen deze arts een klacht ingediend bij de tuchtraad.

De raad van bestuur 'garandeert de patiëntveiligheid' op de hartafdeling na de ingrepen. Het Erasmus MC heeft de dossiers van alle andere patiënten onder de achttien van de afgelopen vijf jaar onderzocht. De diagnoses waren allemaal correct. "We willen het vertrouwen herstellen door eerlijk te zijn", zegt Draaisma. Volgens hem heeft het ziekenhuis nog evenveel patiënten als voorheen. "Ze mijden ons niet."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden