Ziekenhuis en woningen in Venlo geëvacueerd

Demissionair premier Mark Rutte spreekt in Venlo met getroffenen van het noodweer Beeld ANP
Demissionair premier Mark Rutte spreekt in Venlo met getroffenen van het noodweerBeeld ANP
Redactie Trouw

Net als donderdag moesten ook vrijdag veel mensen in Limburg hun huis ontvluchten voor het water. In de gemeente Venlo werden vanaf het einde van de middag ruim 10.000 mensen geëvacueerd uit de laaggelegen dorpen langs de Maas. Ook het ziekenhuis VieCuri in Venlo moest geëvacueerd worden.

Vanaf vrijdagmiddag zijn 140 patiënten met hulp van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. Spoedpatiënten worden naar andere ziekenhuizen geleid, zwangere vrouwen naar andere geboortecentra verwezen. Ook de huisartsenpost en de GGZ-afdeling zijn dicht. Het ziekenhuis blijft in ieder geval nog tot maandag gesloten.

De piek van het hoge water in Venlo werd rond drie uur in de nacht verwacht. In Roermond, waar de Roer en de Maas samenkomen, bereikte het water rond drie uur vrijdagmiddag de hoogste stand. Ook in die gemeente werden gisteren nog mensen geëvacueerd.

In de loop van gisteren sloeg het water een groot gat in de dijk van het Julianakanaal bij Meerssen. Dat is gestut maar de dreiging van een complete dijkdoorbraak blijft aanwezig. Verder heeft het leger de dijk aan de Alexanderhaven in Roermond moeten verhogen. Over een lengte van 230 meter werd de bestaande dijk met zandzakken 40 centimeter hoger gemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden