Ziekenfondsraad voor verplicht eigen risico

Van onze parlementsredactie

Dit blijkt uit een ontwerp-advies aan staatssecretaris Simons van volksgezondheid dat vanavond door de raad wordt besproken. Simons had juist advies gevraagd over een verplichting aan de ziekenfondsen om aan iedere verzekerde een vrijwillig eigen risico aan te bieden. Maar een vrijwillig risico wijst de raad af, omdat dit in strijd is met de solidariteit tussen zieken en gezonden: gezonde mensen zullen kiezen voor een eigen risico, terwijl ongezonden dat wel zullen laten. dat betekent dat de kosten van de gezondheidszorg onevenwichtig zwaar zullen drukken op de ongezonden.

De Ziekenfondsraad pleit er verder voor om per verzekerde een maximum te stellen aan eigen bijdragen en eigen risico's, ook om te voorkomen dat de solidariteit tussen gezonden en zieken 'te zeer' wordt aangetast.

Bovendien mag het eigen risico niet gelden voor het verblijf in een verpleeghuis, zwakzinnigeninrichting, instituten voor doven en blinden, beschermende woonvormen en gezinsvervangende tehuizen.

De vertegenwoordigers van FNV en CNV in de raad willen het verplichte eigen risico overigens pas invoeren na de stelselwijziging. De werkgevers en de vakcentrale MHP vinden dat het nu, in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en de ziekenfondsverzekering, ook al kan. Zij willen het kostenbewustzijn van de verzekerden vergroten door een verplicht algemeen eigen risico naast een vrijwillig risico en verplichte eigen bijdragen.

Volgens de raad zijn voor kostenbeheersing ook maatregelen nodig aan de aanbodkant. Zo kunnen specialisten grote invloed hebben op de 'consumptie' van zorg door patienten vaker terug te laten komen en door meer onderzoeken te laten uitvoeren dan strikt nodig is. Het inkomen hangt vaak af van de 'produktie'. In een volgend advies zal de raad daarom onder meer andere tariefstructuren voorstellen.

De afgelopen weken hebben de vakcentrales FNV en CNV een opmerkelijke omslag doorgemaakt door een verplicht eigen risico te accepteren. Het CNV vindt dat een eigen risico moet worden gemaximeerd tot honderd gulden per gezin. De FNV staat een systeem voor, zoals dat ook geldt voor ambtenaren: een eigen risico tot maximaal 1 procent van het inkomen. De werkgevers en de vakcentrale MHP vinden dat het bedrag voor een eigen risico voor iedere verzekerde even hoog moet zijn. Voor gezinnen die daardoor in de problemen komen, zal een oplossing moeten worden gevonden buiten de sfeer van de ziektekostenverzekeringen. In de praktijk betekent dat steun uit de bijstand.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden