Ziekenfondsen hebben geen klagen

Volgens Eelke van der Veen, topman bij ziekenfonds Agis, kunnen ziekenfondsen in het nieuwe stelsel minder goed concurreren dan particuliere verzekeraars (Trouw, 5 november). Dat is niet zo.

Een groot nadeel in de ogen van Van der Veen is de financiële positie van particuliere verzekeraars ten opzichte van ziekenfondsen. Voor ziekenfondsen geldt nu een solvabiliteitseis van 8 procent, voor particuliere verzeke-raars is dat 24 procent. In het nieuwe stelsel zal die eis waarschijnlijk iets hoger zijn dan 8 procent maar zeker lager dan 24. Hierdoor vallen er bij particuliere verzekeraars reserves vrij. Volgens Van der Veen wordt dit geld onttrokken aan de gezondheidszorg.

Deze opvatting is fundamenteel onjuist. Anders dan bij ziekenfondsen gaat het in deze reserves om particulier geld van verzekeraars die deze reserves hebben opgebouwd om te voldoen aan de strikte regelgeving van de Pensioen-en Verzekeringskamer. Bij ziekenfondsen ligt dit anders. Daar zijn de reserves opgebouwd met publiek geld, gereserveerd voor de ge-zondheidszorg. Storten de fondsen dit geld straks terug in de overheidskas?

Een tweede misvatting is dat particuliere verzekeraars met 'een aanzienlijk gevulde oorlogskas' ziektekostenpremies onder de marktprijs kunnen bieden. Dit is onmogelijk. Een gezonde bedrijfsvoering in het ziektekostensegment is essentieel en grote premiestijgingen zijn onverkoopbaar.

Ziekenfondsen kunnen wel goedkopere premies bieden. In het nieuwe basisstelsel is vastgelegd dat elke verzekeraar zelfstandig mag onderhandelen met ziekenhuizen over de prijzen. Door de regionaal dominante posities van ziekenfondsen kunnen zij scher-pere prijzen afdwingen dan particuliere verzekeraars, die te maken hebben met landelijke spreiding.

Tel daarbij op dat de huidige ziekenfondsen met ruim 10 miljoen verzekerden een enorm marktaandeel hebben en dat de vermogenspositie, die traditionele ziekenfondsen hebben kunnen opbouwen met publiek geld, uitstekend is, dan valt het met de nadelen van ziekenfondsen erg mee. Waar ziekenfondsen aan moeten wennen, is dat er meer marktwerking ontstaat op het gebied van ziektekosten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden