Zieken in Roermond moeten het zonder ruikers doen

Bloemen en planten zijn vanaf 1 september niet meer welkom in het Sint Laurentius-ziekenhuis in Roermond. De patiënten mogen van de directie wel een bloemenbon ontvangen. Hiermee kunnen ze dan, eenmaal ontslagen, thuis een bloemetje kopen.

Jeroen den Bok

R. van de Kar, bestuurssecretaris van het ziekenhuis, zegt dat de maatregel een puur praktische reden heeft. ,,Wij kunnen er niet meer voldoende zorg voor dragen dat de vazen elke dag bacterievrij gemaakt worden.'' Dit komt, volgens Van de Kar, doordat een nieuwe regel van de inspectie van volksgezondheid om chloortabletten in het vaaswater te verbieden, te veel werk kost. De honderd vrijwilligers zijn niet meer in staat om de 1200 vazen per dag schoon te maken.

Van de Kar betreurt weliswaar dat er straks geen bloemen en planten meer in het Sint Laurentius-ziekenhuis te vinden zijn. ,,Maar de gezondheid van onze patiënten staat nou eenmaal voorop.''

Het Utrechtse academisch ziekenhuis AZU zal het Roermondse voorbeeld niet volgen. ,,Bloemen mogen van ons nog steeds op de kamer van de zieken staan. Onze vrijwilligers blijven de vazen schoonmaken'', zegt een woordvoerder.

Ook het academische ziekenhuis van de Vrije Universiteit in Amsterdam heeft ondanks de nieuwe regel genoeg aparte medewerkers die vazen kunnen schoonmaken. Dit gebeurt met behulp van een wasmachine en niet met de hand.

,,Wij zullen het voorbeeld van het Sint Laurentius niet volgen want wij zijn van mening dat ons bloemen- en plantenbeleid voldoet. We blijven wel streng opletten dat de hygiëneregels worden nageleefd'', zegt de voorlichter.

Het ministerie van volksgezondheid vindt een algemeen bloemen- en plantenverbod overbodig. ,,Het is voldoende als het bloemwater elke dag ververst wordt. Dit mag echter niet door de patiënten zelf gedaan worden'', zegt een woordvoerder.

Een verbod voor ruikers geldt wel op de zogeheten kwetsbare afdelingen (intensive care, kindergeneeskunde en oncologie). Sinds 1991 mag daar geen groen meer gezien worden, omdat de patiënten van deze afdelingen erg gevoelig zijn voor besmettingen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden