Zieke Xtra-Vaganza zingt behandeling bij elkaar

(Novum) - Zangeres Xtra-Vaganza brengt donderdag haar nieuwe single 'Let's find out' uit. De opbrengst van het nummer is bedoeld voor een medische behandeling aan haar benen. Door de gevolgen van lymfoedeem, een vochtophoping die wordt veroorzaakt door een storing in het lymfsysteem, ligt de zangeres al drie jaar in bed en is zij niet in staat om te lopen.

Vooralsnog weigert haar verzekeraar de behandeling te betalen, zegt de zangeres. Aangezien haar situatie met de dag verslechtert, heeft ze nu besloten om haar eerder opgenomen single alsnog uit te brengen en van de opbrengst de behandeling te bekostigen. Eerdere behandelingen met medicijnen sloegen niet aan.

Achter de artiestennaam Xtra-Vaganza gaat de 43-jarige tekstschrijfster Belinda Anholt schuil. 'Let's find out' werd drie jaar geleden in haar eigen huiskamer opgenomen. "Een muziekproducent heeft mij het nummer laten inzingen vanuit het ziekenhuisbed in mijn huiskamer waarin ik inmiddels al jaren lig", vertelt een geëmotioneerde Belinda. "Als mijn behandeling achter de rug zou zijn en ik klaar was met revalideren, dan zou het nummer uitkomen. Een videoclip met een animatiekarakter van mijzelf zou verwerkt worden in een grote marketingcampagne. Maar voorlopig lig ik nog steeds op bed, gebeurt er niets en lijkt mijn situatie steeds meer uitzichtloos."

Na jarenlang een gevecht te hebben gevoerd met zorgverzekeraar Agis neemt Anholt het heft nu in eigen handen. "De behandeling kan alleen plaatsvinden in een speciale kliniek in Duitsland, omdat er maar weinig artsen in Nederland zijn die kennis hebben van deze ziekte. Door het onbekende karakter van de ziekte weigert mijn verzekeraar de operatie van vijftienduizend euro te betalen", zegt ze. "Ik voel me zo machteloos. Mijn gezondheid holt achteruit en daarom wil ik proberen om via deze single geld te verdienen om mij te laten behandelen."

Volgens Agis is sprake van een misverstand. "De beoordeling van haar aanvraag voor een behandeling in het buitenland is door ons nooit afgerond", stelt een woordvoerder. "Er ligt een brief van de huisarts, maar dat is niet voldoende. Nu wij horen dat mevrouw bedlegerig is, kunnen we kijken naar mogelijkheden om een specialist naar haar huis te sturen om onderzoek te doen naar haar situatie."

Anholt, die begin jaren negentig als manager medeverantwoordelijk was voor de doorbraak van zanger Gordon, heeft haar ziekte jarenlang verzwegen. "Ik heb altijd gedaan alsof er niets aan de hand was. Ik sprak tegen iedereen over mijn ziekte alsof het om een verkoudheid ging. De enige die ik voor de gek hield was ikzelf", zegt Belinda. "Ik vind het verschrikkelijk dat ik mijn verhaal naar buiten moet brengen, want zielig ben ik zeker niet. Het is nu, of in het ergste geval misschien nooit meer."

De kans dat Belinda na de behandeling volledig geneest, is klein. "Ik word nooit meer beter. Maar als ik in ieder geval maar weer een beetje kan lopen", zegt ze. "Ik doe het niet alleen voor mijzelf, maar ook voor mijn zoon Lorenzo. Hij is pas 9 en leeft al drie jaar met een moeder die niet lekker overal met hem naar toe kan gaan. Ik mag en wil het niet laten gebeuren dat hij straks helemaal geen moeder meer heeft omdat het dan te laat is."

Ook de bekende entertainmentfotografe Patricia Steur droeg een steentje bij aan de single van Belinda. "Patricia heeft destijds een prachtige fotosessie met mij gedaan en ook een videoclip gemaakt. Die beelden mag ik nu kosteloos gebruiken. Ook heeft ze me in contact gebracht met een alternatieve genezer."

Anholt scoorde als zangeres Xtra-Vaganza in de jaren negentig een bescheiden hit met het nummer 'Being hungry'. Het nummer gaat over volslanke dames, het soort vrouw dat ook Belinda is. De nieuwe single gaat hier eveneens over. Volgens Belinda wil zij met de liedjes een bewuste boodschap afgeven. "Ik wil laten zien dat je niet maatje 36 hoeft te hebben om er mooi uit te zien. Vollere vrouwen moeten zich niet schamen voor dat beetje meer en onzeker zijn over hun uiterlijk."

Om zo veel mogelijk aandacht te creëren voor de nieuwe single heeft ze een pagina aangemaakt op de populaire netwerksite Hyves en is een videoclip van het lied te zien op YouTube, gemaakt met oude beelden van voor haar ziekbed. De single is vanaf donderdag te downloaden via internetportals als iTunes en Radio 538. En dat is volgens Anholt nog maar het begin. "De benen mogen dan niet meer werken, het koppie doet het nog steeds", roept ze strijdbaar. "En niet te vergeten schrijf ik naast liedjes voor mijzelf, natuurlijk nog steeds teksten voor andere artiesten."

Belinda schreef voor Gordon een van zijn grootste hits, 'Omdat ik zo van je hou'. Ook de kreet 'Ik heb er geen kracht meer voor', die door Gordon en Gerard Joling bekend werd gemaakt, komt van Anholt. Verder schreef ze de titelsong van de recente realitysoap van meidengroep Djumbo, en schreef ze songs voor Jeroen van der Boom, Laura Vlasblom, Kinderen voor Kinderen en Glennis Grace.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden