Zieke rokers willen strafvervolging vier tabaksfabrikanten

Twee zieke rokers hebben gisteren bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam aangifte gedaan tegen de tabaksindustrie. Zij willen dat justitie vier sigarettenfabrikanten vervolgt voor poging tot moord of doodslag, of poging tot opzettelijke benadeling van de gezondheid.

Ook wordt de tabaksfabrikanten valsheid in geschrifte verweten. Volgens de aangeefsters, twee vrouwen die aan longkanker en een ernstige luchtwegaandoening (COPD) lijden, heeft de tabaksindustrie jarenlang gesjoemeld met cijfers over teer, nicotine- en koolmonoxidegehalten op tabaksverpakkingen. De cijfers over de afgifte van deze stoffen zouden op de pakjes veel lager zijn dan de werkelijke hoeveelheden die rokers binnenkrijgen.

Dit komt volgens de vrouwen doordat er in filterhulzen van sigaretten piepkleine gaatjes zijn gemaakt, waardoor bij officiële tests in de rookmachines van de Nederlandse overheid 'valse lucht' wordt aangezogen, waardoor de tabaksrook wordt verdund. De verdunning leidt tot lagere waarden in de rookmachines. De gaatjes in de filters worden door rokers goeddeels afgesloten met hun vingers, waardoor zij veel hogere hoeveelheden nicotine, teer en andere chemische stoffen binnenkrijgen.

De omstreden meetmethode in rookmachines, die in alle EU-landen wordt toegepast, bestaat al decennia. Twintig jaar geleden omschreef een Amerikaanse advocaat de meetmethode als 'de grootste consumentenfraude van de eeuw'.

Advocate Bénédicte Ficq heeft de aangiften gedaan namens de 43-jarige Anne Marie van Veen, die op haar vijftiende begon met roken en sinds 2014 longkanker heeft. De andere aangeefster is Lia Breed, een vrouw van 66, die op haar twintigste met roken begon en daar pas in 2006 mee kon stoppen. Ze heeft een ernstige vorm van COPD en is aan huis gekluisterd.

De vrouwen verwijten Philip Morris (Marlboro), British American Tobacco (Lucky Strike), Japan Tobacco (Camel) en Imperial Tobacco (shag) dat zij door de verkoop van hun producten 'willens en wetens de kans en het risico aanvaarden' dat tabaksverslaafden overlijden of lichamelijk letsel oplopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden