Zieke in dienst van reïntegratiebedrijf

Zieke werknemers die in hun eigen bedrijf niet meer aan de slag komen, kunnen de gok wagen: zelf ontslag nemen in ruil voor een jaarcontract bij een reïntegratiebedrijf.

Deze opzet is bedacht door arbodienstverlener Arboned en reïntegratiebedrijf Fourstar. Zij richten zich op werknemers met gezondheidsklachten of een arbeidsconflict, van wie al snel duidelijk is dat er binnen het bedrijf geen passend werk te vinden is.

„Als dit na bijvoorbeeld een half jaar zonneklaar is, kan de werknemer nog anderhalf jaar thuiszitten terwijl de werkgever het loon doorbetaalt”, zegt een woordvoerster van Arboned. Maar daar wordt volgens haar niemand gelukkiger van. Werkgever en werknemer moeten weliswaar elders op zoek naar passend werk als het in de eigen organisatie niet lukt. „Maar zolang mensen nog bij hun oude werkgever in dienst zijn, gaat dat vaak uiterst moeizaam. Het is beter de banden dan zo snel mogelijk te verbreken.”

Arboned en Fourstar bieden zieke werknemers aan een jaar lang in dienst te treden van het reïntegratiebedrijf. De oude werkgever betaalt Fourstar een jaarsalaris door, inclusief werkgeverslasten. Hij hoeft dan verder geen kosten meer te maken. Het reïntegratiebedrijf gaat voor de werknemer op zoek naar passend werk en betaalt eventuele om- en bijscholingskosten.

Is de werknemer binnen een jaar elders aan het werk, dan ’verdient’ Fourstar het overschot van het jaarsalaris. Lukt het niet, dan is het reïntegratiebedrijf de scholings- en andere kosten kwijt en belandt de werknemer in een werkloosheidsuitkering. Niet alleen Fourstar, maar ook de werknemer neemt dus een zeker risico: hij is mogelijk eerder aangewezen op een uitkering, want als hij in dienst was gebleven, had zijn werkgever hem twee jaar loon moeten doorbetalen.

„Je kunt er een aantal maanden loon bij inschieten”, beaamt de Arboned-woordvoerster. „Maar de kans op een andere baan wordt veel groter.” Arboned en Fourstar verwachten jaarlijks 3000 werknemers sneller aan het werk te krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden