Zieke dertienjarige mag over eigen leven beslissen

Een dertienjarig Brits meisje mag thuis sterven. Ze had een ’redelijk besluit’ genomen om een harttransplantatie te weigeren, en mocht daartoe niet worden gedwongen.

Bij Hannah Jones werd op vijfjarige leeftijd een zeldzame vorm van leukemie ontdekt. Gedurende de behandeling daarvan veroorzaakten medicijnen tegen infecties een gat in haar hart. Artsen vertelden haar en haar ouders dat een harttransplantatie de enige mogelijke oplossing was om overlijden op korte termijn te voorkomen. Maar de kans was groot dat haar lichaam het nieuwe hart zou afstoten, of dat de medicijnen die bij zo’n transplantatie worden gebruikt de leukemie weer zouden activeren. Daardoor zou ze in het ziekenhuis kunnen sterven.

Hannah wilde, met steun van haar ouders, haar resterende leven ’in waardigheid’ en in haar eigen huis doorbrengen. De familie maakte duidelijk niet aan de operatie te willen beginnen. Daarop besloot een arts uit een lokaal ziekenhuis de zaak aanhangig te maken. Zijn of haar argument – de identiteit van de arts is niet vrijgegeven – was dat Hannah’s ouders ’haar behandeling verhinderden’. Daar hoorden de ouders pas van toen ze gebeld werden over een rechtszaak waarin het ziekenhuis gedwongen overplaatsing eiste van hun dochter naar het ziekenhuis waar de transplantatie moest plaatsvinden. „Hannah heeft al zo veel meegemaakt”, verklaarde haar vader woedend. „Om daaraan de stress toe te voegen van een mogelijk proces of van gedwongen opname in een ziekenhuis, is een schande.”

Een vertegenwoordiger van de kinderbescherming raakte er in een gesprek met Hannah van overtuigd dat het meisje precies wist wat ze deed. Daarop werd de zaak ingetrokken. Volgens Tony Calland van de ethische commissie van Britse artsen kan blijken dat een kind van deze leeftijd voldoende in staat is de afweging te maken, en moet dat kind vervolgens als volwaardig rechtspersoon worden behandeld. Het was „in dit specifieke geval duidelijk dat de ouders en het kind een volstrekt redelijk besluit hebben genomen.”

Het is onduidelijk wanneer Hannah zal sterven. Ze had nog een wens: een bezoek aan Disney World in de VS. De reis kan worden gefinancierd door een hulporganisatie, maar dreigt alsnog te worden afgeblazen omdat het meisje geen verzekering kan krijgen. Daarvoor wordt nog een oplossing gezocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden