Ziek door roddelende collega's bij koffie-automaat

Eén op drie werknemers heeft te maken met ongewenst gedrag

PETRA VISSERS

Schelden op de buschauffeur, spugen naar de arts of roddelen bij de koffie-automaat. Eén op de drie werknemers kreeg het afgelopen jaar te maken met vervelend en ongewenst gedrag tijdens het werk. Slachtoffers worden daar letterlijk ziek van; ze hebben meer gezondheidsklachten en verzuimen vaker.

Vervelende collega's hebben meer impact dan agressieve klanten of passagiers, blijkt uit de nationale enquête arbeidsomstandigheden van kennisinstelling TNO en het CBS. Oftewel: slachtoffers van zogeheten 'interne agressie' geven twee keer zo vaak aan dat ze een slechte gezondheid hebben dan werknemers die te maken hebben met 'externe agressie'.

"Het vermoeden was er al, maar we hebben voor het eerst de relatie tussen vervelend gedrag en gezondheidsproblemen echt hard kunnen maken", zegt TNO'er Seth van den Bossche, die betrokken is bij het onderzoek. "Nu blijkt dat de gezondheidsklachten, die tot twee jaar kunnen aanhouden, een gevolg zijn van pesten en intimidatie. Het is dus niet alleen zo dat werknemers gepest worden omdat ze vaker ziek zijn."

Verder blijkt dat werknemers die vervelende e-mails krijgen of seksuele toespelingen van collega's moeten verduren (samen zo'n zestien procent) niet alleen meer ziek zijn maar ook vaker ontevreden zijn over het werk. Veel van hen zijn op zoek naar een andere baan.

Mannen worden vaker dan vrouwen gepest en geïntimideerd door collega's; bijna twintig procent van de mannelijke werknemers is slachtoffer van vervelend gedrag. "Interne agressie blijkt veel voor te komen in de industriële sector en binnen justitie, bijvoorbeeld in gevangenissen", zegt Van den Bossche. "De machocultuur en werken in een vast team zou het grotere aantal treiteraars kunnen verklaren."

Vrouwen worden daarentegen vaker uitgescholden door buitenstaanders; dit overkomt iets meer dan dertig procent. "Dat komt vooral omdat vrouwen vaker werken in sectoren waarin agressie veel voorkomt, zoals in de zorg en het onderwijs", zegt Van den Bossche.

Ondanks alle aandacht voor het probleem en diverse initiatieven die agressie moeten terugdringen, is het aantal mensen dat te maken heeft met pesten, intimidatie of geweld al jaren min of meer stabiel. Dit betekent niet per definitie dat deze programma's niet werken, zegt Van den Bossche: "Misschien dat mensen dankzij alle aandacht makkelijker toegeven dat ze last hebben van bepaald gedrag."

Vakbonden FNV en CNV zijn geschrokken van de cijfers. Ze willen daders harder straffen en werknemers de mogelijkheid geven anoniem aangifte te doen.

Vakbonden: Straf de daders harder

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden