’Zie je dan niet iets met verdriet?’

Aurahealing zoals healers het zich graag voorstellen. (Bron: B. Brennan, Licht op de Aura, Uitg Becht Haarlem 1991.) Beeld
Aurahealing zoals healers het zich graag voorstellen. (Bron: B. Brennan, Licht op de Aura, Uitg Becht Haarlem 1991.)

In de Maand van de Spiritualiteit volgen Trouw en KRO drie vrouwen bij hun zoektocht langs het spiri-aanbod. Vandaag: Hella van der Wijst wordt geheald.

Koert van der Velde

„Jezus was eigenlijk ook een ’healer’, zegt healer Greetje Douma tijdens het voorgesprekje met tv-presentatrice Hella van der Wijst, in het Haags Healing Centrum. Van der Wijst zal zo meteen een ’aurahealing’ ondergaan.

Douma zal het niet zelf doen, maar heeft Mike Hanssen gevraagd. „Want Mike is Hella’s beste match.” Hanssen zal zich zo meteen ’afstemmen’ op Van der Wijst om ’een stukje informatie’ te krijgen en ’een stukje healing’ te bewerkstelligen. „Het klinkt misschien een beetje zweverig”, zegt hij, „maar dat is het niet”. De healers doen dan ook alsof de aura’s, de informatie die ze eruit oppikken en de energie die ze met de handen in banen leiden, nuchtere feiten zijn.

Van der Wijst gaat tegenover Hanssen zitten. Hanssen: „Hella, wil je alsjeblieft je voor- en achternaam zeggen?” Dan gaat zijn intuïtie werken, had hij vooraf gezegd, krijgt hij beelden en gevoelens door. „Doe je ogen maar dicht zodat je beter bij jezelf blijft.” Hanssen beweegt met zijn handen alsof Van der Wijst onzichtbare haren heeft tot een meter in het rond: hij aait streelt en kapt af. Hij is haar aura aan het schoonmaken. En dat zal een ontspannende werking hebben. Zijn helderziende waarnemingen zal hij nog even voor zichzelf houden, zegt hij, om haar niet af te leiden en zo haar rust te bewaren nu hij haar aura nog aan het schoonmaken is.

Na twintig minuten is het klaar en mag Van der Wijst haar ogen open doen. Hanssen legt uit: „Ik heb overtollige energie weggehaald en die met ruime energie aangevuld. Je bent heel betrokken, zo erg dat je de neiging hebt de energie van anderen op te pikken. Daar word je moe van, het kan hoofdpijn en slapenloosheid geven.”

Dat van die betrokkenheid, dat klopt wel, zegt Van der Wijst, maar een grote kunst is deze observatie niet, vindt ze, want Hanssen kent haar programma De Wandeling waarin ze zich steevast in anderen inleeft. „Bovendien heb ik helemaal nooit last van hoofdpijn, moeheid of slapeloosheid. Ik merk wel dat ik veel energie heb.”

Hanssen: „Precies, dat bedoel ik. Ik ben dat tegengekomen, of jij het nu wel of niet bij jezelf herkent. Voel je je goed, dan heb je er geen last van, maar zit je eens minder lekker in je vel, dan merk je het.”

„Ik zag ook drie lichtballen in je aura, een bij je hoofd, een bij je hart en een bij je buik”, zegt Hanssen, en die heeft hij nu dus ook behandeld – energie afgevoerd en aangevuld. Nu is het beter, zegt hij. „Ik kom verder geen schokkende of traumatische dingen tegen.”

„Zie je dan niet iets met verdriet”, vraagt Van der Wijst. Hanssen heeft niets gezien. „Maar het zit er wel, hoor,” zegt ze. Hanssen zegt een langere sessie nodig te hebben om ook ’in diepere lagen te kunnen kijken’.

„Lekker ontspannend, zoals na een bezoek aan de sauna”, zegt Van der Wijst als ze weer buitenstaat. Ze heeft niks verrassends gehoord, maar heeft het wel leuk gevonden. „Het zijn lieve mensen die het goed met anderen voorhebben.”

Gelooft ze dat ze werkelijk een aura heeft, waar Hanssen met zijn handbewegingen invloed op kon hebben? „Ik zeg niet zo snel dat iets niet bestaat, en ik geloof wel dat iedereen iets uitstraalt – wat dat ook moge zijn. En ik voel me zelfs een beetje schoon, na deze behandeling, maar of ik me dat inbeeld of dat het echt zo is, weet ik niet. Maar och, baadt het niet, dan schaadt het ook niet.” Spiritueel vond ze de behandeling niet. „Ik had gehoopt dat ik iets mysterieus of goddelijks zou ervaren, maar dat is niet gebeurd.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden