'Zie de twee culturen als uitdaging'

Ongemakkelijk zitten leerlingen van het roc Amsterdam-Noord tegenover de adviseur van koning Mohammed IV van Marokko. André Azoulay wil weten hoe het de Marokkaanse jeugd hier vergaat.

Het duurt even voor de discussie over integratie en discriminatie op gang komt. Een meisje vertelt dat ze zich ingeklemd voelt tussen twee culturen. Azoulay toont begrip. Zelf behoort hij tot de joodse minderheid in het overwegend islamitische Marokko. Hij is drie dagen in Nederland om te praten met vertegenwoordigers van de joodse en Marokkaanse gemeenschappen. Die willen samenwerken om bijvoorbeeld hun tradities en feestdagen erkend te krijgen. Eerder werd Azoulay op paleis Noordeinde door Willem-Alexander en Máxima ontvangen.

In een krap lokaaltje zijn behalve de gezant van de koning ook David Pinto, voorzitter van de Europese afdeling van de Wereld Federatie van Marokkaans Jodendom, en rabbijn Raph Evers van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap aanwezig. Leerlinge Rachida Elouardi vertelt in rap Arabisch: "In Marokko ben ik een Europeaan. In Nederland een buitenlander. Nergens ben ik echt thuis." Azoulay geeft er een positieve draai aan: "Behalve een probleem is die dubbele achtergrond ook een uitdaging om verantwoordelijk en verstandig met die dubbele rol om te gaan." Hij stelt zijn land als voorbeeld: al eeuwenlang leven moslims, joden en christenen in Marokko vreedzaam naast elkaar.

Azoulay vindt de Marokkaanse jongeren in Nederland 'erg dapper'. Hij zegt zich gesterkt te voelen door het gesprek met de leerlingen: "Ik ben onder de indruk van de manier waarop de Marokkaanse gemeenschap probeert een balans te vinden." Na een paar snelle foto's met de groep wordt de topadviseur weggeleid. Op naar de volgende school.

In de kantine praten Rachida en haar vriendin Karima nog wat na. Rachida: "We kunnen problemen voorkomen als we elkaar respecteren." Karima: "Hoe je iemand behandelt moet niet afhankelijk zijn van hoofddoek of geloof. Je moet anderen in hun waarde laten."

Azoulay zou instemmend hebben geknikt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden