Zicht op vrijheid bij levenslang

"Er moet voor gedetineerden zicht zijn op resocialisatie", zei PvdA-Kamerlid en oud-rechter Jeroen Recourt vorig jaar in Trouw.Beeld anp

De VVD sluit zich aan bij het PvdA-plan om na circa 25 jaar te toetsen of levenslang gestraften kunnen terugkeren in de samenleving. Ook de liberalen achten de levenslange gevangenisstraf in de huidige vorm niet langer houdbaar. Dat bevestigen bronnen aan het Binnenhof. Het kabinet moet nog wel instemmen. Het buigt zich vermoedelijk een dezer weken over de kwestie.

Beide regeringspartijen willen levenslang als straf behouden, maar zien het voortbestaan ervan in gevaar komen nu rechters uitwijken naar lagere straffen. Rechters menen dat perspectief bij levenslang ontbreekt omdat de regering gratieverzoeken zelden honoreert. Eind vorig jaar verwees een rechter in Assen in een vonnis expliciet naar het gebrek aan hoop bij levenslang.

De VVD hield aanvankelijk vast aan 'levenslang is levenslang', maar nu rechters ernaar neigen die straf links te laten liggen, ziet zij heil in een evaluatiemoment. Liever een kleine kans op levenslang gestraften die op termijn terugkeren in de samenleving, dan levenslang zien verworden tot een dode letter doordat geen rechter de straf meer oplegt.

Inhumaan
Ongeveer dertig misdadigers zitten nu een levenslange celstraf uit. Het is de bedoeling dat een brede commissie na circa 25 jaar cel beoordeelt of zij verlof kunnen krijgen of iets meer vrijheden binnen de gevangenismuren .

In die commissie moeten rechters, justitie, reclassering en ggz een rol spelen. Ook moet er een partij zijn die de belangen van slachtoffers en nabestaanden meeweegt.

De VVD volgt zo grotendeels het voorstel dat PvdA'er Jeroen Recourt vorig jaar in deze krant presenteerde. Het Kamerlid vindt het inhumaan om zware misdadigers zonder perspectief levenslang op te sluiten en stelde een toets voor na 25 jaar cel. "Iemand een leven lang perspectiefloos opsluiten, vind ik misschien nog wel erger dan de doodstraf", zei hij. "Er moet voor gedetineerden zicht zijn op resocialisatie."

Verschil verkleinen
PvdA en VVD zitten nog niet helemaal op één lijn. Anders dan de PvdA wil de VVD dat de maximale tijdelijke celstraf wordt verhoogd van dertig naar veertig jaar, om het verschil tussen levenslang en dertig jaar cel te verkleinen. De maximumstraf voor doodslag (vijftien jaar) wil de VVD ook verhogen.

Gevolg zou zijn dat het toetsmoment bij levenslang verderop komt te liggen. PvdA en VVD willen niet dat levenslang gestraften eerder kunnen vrijkomen dan misdadigers aan wie de maximale tijdelijke celstraf is opgelegd. Die straf kan er nu na twintig jaar, na tweederde van de straf, op zitten. Daarom stelde de PvdA een toets na 25 jaar voor.

Gaat de maximale tijdelijke straf naar veertig jaar, dan kan die evaluatie pas na meer dan tweederde daarvan plaatshebben, oftewel na minimaal 27 jaar. Daar zou de VVD niet rouwig om zijn; de PvdA wel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden