Zicht op shorttrackmedailles in Sotsji

interview Bondscoach Jeroen Otter bouwde hecht team op smalle basis. 'Nog nooit hadden we zoveel kwaliteit.'

HEERENVEEN - Nog vrij recent was shorttrack een vergeten bezigheid binnen de eenzijdige Nederlandse winterpret. Aan die sporttak werd slechts gememoreerd als een Amerikaan vanuit die discipline de Nederlandse sterren op de langebaan overvleugelde.

Vier jaar geleden deed Sjinkie Knegt aan de vooravond van de Olympische Winterspelen van Vancouver zijn verhaal aan één journalist, zo herinnert de Fries zich. Gisteren was er in Heerenveen een persbijeenkomst voor de recordploeg van tien olympische deelnemers die qua media-aandacht niet onderdeed voor die van schaatsers, normaliter de gouddelvers van Nederland.

Dat verschil is alleszins verklaarbaar. In Vancouver maakte Knegt deel uit van het grote leger figuranten, net als de huidige ster bij de vrouwen, Jorien ter Mors. Nu hebben de twee met hun ploeggenoten bewezen dat ze in Sotsji mee kunnen dobbelen om eremetaal. Daar zit hem volgens bondscoach Jeroen Otter ook de valkuil: "Als er één sport is waar prestaties uit het verleden níet meetellen, dan is het shorttrack."

Het binnenhalen van Otter in 2010 was een gouden greep van de schaatsbond. Waar weinigen iets zagen in het spectaculaire spel op een baantje van 111 meter, daar bouwde de in de jaren tachtig vanwege de Nederlandse beperkingen gillend naar Amerika gevluchte Otter in korte tijd op een smalle basis een hecht team. Dat deed hij door obstakels te negeren en te denken in mogelijkheden.

Met het winnen van medailles op EK's en vorig jaar zelfs op de wereldkampioenschappen, is er daadwerkelijk zicht gekomen op olympische medailles. Otter wijst er liever op dat met het afvaardigen van tien rijders al historie is geschreven. "Nog nooit hadden we in Nederland zoveel kwaliteit."

"Mijn missie is nooit geweest om medailles te halen, maar om rijders daar optimaal op voor te bereiden. Daarvan wil ik een aantal dingen in de wedstrijden terugzien, iedereen moet zich finalewaardig tonen. Als wij straks worden verslagen door mensen die beter zijn, moet ik daar vrede mee hebben. Ik kan namelijk niet beïnvloeden wat de Canadezen en Koreanen doen."

Met name het koningsnummer bij de mannen, de aflossing, is een sterke Nederlandse troef. Van de laatste elf wedstrijden werd negen maal de finale gehaald. Vorig jaar werd op de WK brons gewonnen. Dat is opmerkelijk omdat de aflossing al jaren een risicovol project is, met slechts vier gelijkwaardige rijders.

Otter: "De Koreanen en Canadezen hebben een piramidemodel en kunnen beschikken over wel twintig Knegts. Wij hebben een kolommodel en dus een smalle basis met weinig talent. Voor het Nederlandse shorttrack zouden olympische medailles, zoals Sauerbreij er in Vancouver een won, kunnen helpen. Jongeren zouden zien hoe mooi deze sport is."

"Ik heb zoveel mogelijk veiligheid in acht moeten nemen. Wij trainen in pakken van snijvrij materiaal dat grammen meer weegt en minder comfortabel is. We trainen hier in Heerenveen op het middenterrein zonder boarding om blessures door valpartijen te vermijden. Het is er ook rumoeriger, je kunt minder goed aanwijzingen geven. Maar het is een veilige omgeving."

Toch valt ongeluk niet uit te sluiten. Dit seizoen werd Knegt aan zijn meniscus, schoot de linkerarm van Freek van der Wart al tweemaal uit de kom en kampte Daan Breeuwsma met een virusziekte. De laatste kon bijna een maand niet trainen en stond vlak voor Kerstmis pas weer op het ijs. Ofschoon Breeuwsma volgens Otter snel weer op zijn oude niveau was, kostte het hem in Sotsji een individuele start op de 500 meter.

Otter kan niet wakker liggen van dingen die hij niet kan beïnvloeden. Hij was tijdens de tegenslagen gerustgesteld door de nuchtere wijze waarop zijn rijders ermee omgingen. Zonder uitzondering hadden ze op het ijs meteen de slag weer te pakken. "Dat bewijst maar weer dat mentale weerbaarheid een grotere invloed heeft dan fysieke en tactische aspecten."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden