Zeventig gemeenten zijn ontevreden over jeugdzorgdeal

Een meisje maakt een puzzel in de speelkamer van een jeugdhulpcentrum.Beeld ANP

Ontevreden gemeenten sturen de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), die een miljard extra regelde voor de jeugdzorg, terug naar de onderhandeltafel.

Gezellig wordt het niet, woensdag in Barneveld. Wie dacht dat er geproost werd op het jaarcongres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, ­omdat het Rijk een miljard extra voor de jeugdzorg heeft toegezegd, heeft het mis. Zo’n zeventig gemeenten zijn ontevreden en sturen de VNG ­terug naar de onderhandeltafel.

Op het congres worden twee moties ingebracht. De scherpste komt van de gemeenten Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg die, gesteund door zo’n dertig andere gemeenten, schrijven dat het aanbod van het Rijk ‘een halve oplossing’ is. Ten eerste vinden zij het bedrag van een miljard over drie jaar te laag. Ook hekelen zij het feit dat het tijdelijke compensatie is en geen structurele oplossing.

Miljard per jaar

Overspelen ze zo niet hun hand? “Een miljard is al heel veel geld”, zegt de Zoetermeerse wethouder van ­financiën Marc Rosier. “Het is goed dat het Rijk eindelijk inziet dat er een probleem is, maar de tekorten bij gemeenten op jeugdzorg lopen op tot een miljard per jaar. Wij krijgen verspreid over drie jaar een miljard om het op te lossen. Dat is te weinig.”

De ondertekenaars van de motie vinden het onverteerbaar dat het Rijk geen rekening houdt met de toege­nomen vraag naar jeugdzorg, die in de jaren 2015 en 2017 met 12 procent groeide. “Deze toename van jongeren en kinderen die zorg nodig hebben, veroorzaakt grote tekorten die op deze manier niet voldoende gecompenseerd worden.”

Voor Zoetermeer, dat afgelopen jaar 9,5 miljoen moest bijleggen op de jeugdzorg, betekent dat dat er mogelijk op zo’n negentig andere onderwerpen moet worden bezuinigd. ­Rosier: “Denk aan de wijkbieb of aan een verhoging van de parkeertarieven. We zouden mee­betalen aan de bouw van een cultuurpodium, maar dat hebben we moeten stilzetten.”

Ook de G40, het netwerk van veertig grote steden, dient een motie in met dezelfde verwijten, alleen zijn die iets milder geformuleerd. Zij ­vinden bovenal dat de VNG een structurele oplossing moet regelen voor de tekorten. “We moeten voorkomen dat gemeenten na 2021 in een gat ­vallen”, aldus de Bredase wethouder Miriam Haagh, die de motie opstelde.

Miljard minder

Wat voor de ontevreden gemeenten ook meespeelt, is dat er verspreid over de komende jaren een miljard minder in het gemeentefonds komt dan eerder was ingeschat. Geld uit dit fonds kunnen gemeenten vrij be­steden aan zaken als klimaatmaat­regelen en wonen. Minister Hugo de Jonge (volksgezondheid, welzijn en sport) heeft steeds gezegd dat gemeenten met geld uit dit fonds ook een deel van de tekorten in de jeugdzorg kunnen oplossen. Daarvoor blijkt nu dus veel minder ruimte dan eerder gedacht. 

Het geld komt er dus aan de ene kant bij, maar gaat er aan de andere kant weer af. Dat is teleurstellend, ­aldus wethouder Rosier van Zoetermeer. “Het kabinet mag van de ­gemeenten niet verwachten dat ze die daling en de structurele tekorten bij de jeugdzorg kunnen opvangen zonder dat het inwoners raakt”, zegt hij.

Lees ook:

Waarom de Apeldoornse wethouder een staatslot koopt om jeugdzorg te financieren

Er komt een miljard extra voor de jeugdzorg. Zijn gemeenten daarmee uit de brand? Op bezoek in Apeldoorn. ‘Dat geld lost de problemen niet op’, zegt de wethouder jeugd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden