Zeventien migranten dagen Italië voor Europees mensenrechtenhof

null Beeld AP
Beeld AP

Een nieuwe rechtszaak zet de Libië-deal op losse schroeven, die het aantal migranten naar Italië moet beperken. Zeventien migranten zeggen dat Italië ze, tegen de regels in, niet heeft beschermd tegen marteling.

Opnieuw is een rechtszaak aangespannen over reddingsoperaties op de Middellandse Zee. Dit keer zit niet een hulporganisatie, maar de Italiaanse staat in de beklaagdenbank.

Gisteren stapte de Global Legal Action Network (Glan) naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De internationale ngo doet dat namens zeventien overlevenden. Italië heeft hun rechten geschonden, zeggen die, door hun redding op de Middellandse Zee aan de Libische kustwacht over te laten.

Toen afgelopen november de boot waarop ze met ruim honderd anderen zaten, dreigde te zinken, schoot een schip van hulporganisatie Sea-Watch hen te hulp. Vlak daarna kwam de Libische kustwacht toegesneld en eiste dat de opvarenden aan haar werden overgedragen. Daardoor ontstond een gevaarlijke situatie, waarbij ongeveer twintig mensen verdronken. De overlevenden werden tegen hun wil teruggebracht naar Libië.

Mishandeld en gemarteld

Twee van hen, die de zaak mede hebben aangespannen, werden maanden in een detentiecentrum vastgehouden waar ze zijn mishandeld en geen medische zorg kregen. Twee andere overlevenden werden verkocht aan een mensensmokkelaar en gemarteld.

Italië heeft bij de gebeurtenissen het Europees verdrag voor de rechten van de mens geschonden, willen de migranten aantonen. De ondertekenaars van dat verdrag zijn verplicht mensen te beschermen tegen marteling en slavernij. "De Italiaanse autoriteiten brengen de levens van migranten in gevaar", stelt juridisch adviseur Violeta Moreno-Lax van Glan in een persbericht. "Ze stellen hen bloot aan extreme vormen van mishandeling door de actie van de zogenoemde Libische kustwacht te ondersteunen."

Zo had Italië het schip dat de Libische kustwacht gebruikte een paar maanden daarvoor cadeau gedaan. Ook werd de interventie van de Libische kustwacht deels gecoördineerd door het MRCC, het maritiem coördinatiecentrum in Rome.

Niet voor het eerst

Ngo's, migranten en mensenrechtenactivisten zullen de rechtszaak op de voet volgen. De afloop kan gevolgen hebben voor de deal die de Italiaanse regering en Libië vorig jaar sloten en die wordt ondersteund door Europese leiders. Doel van dat akkoord is het aantal migranten dat de oversteek naar Italië waagt terug te dringen. Libië belooft, in ruil voor Italiaanse steun aan zijn kustwacht, boten met migranten vanaf zee terug te halen.

Het is niet voor het eerst dat Italië in een zaak rond migranten voor het Europees Hof moet verschijnen. Eerder gebeurde dat in 2012 toen Rome ervan werd beschuldigd migranten terug te sturen naar een gevaarlijke situatie. Een paar jaar eerder had de Italiaanse premier van destijds Silvio Berlusconi een akkoord gesloten met de toenmalige Libische leider Muammar Kadafi. Die deal werd opgeschort nadat de rechter bepaalde dat Italië mensenrechten had geschonden bij de uitvoering ervan.

Lees ook: Mee op de Sea Watch 3
Journalist Myrthe Verweij voer mee op de Sea Watch 3, die van Malta richting Libië̈ gaat om mensen in nood op de Middellandse Zee bij te staan. Lees hier haar verhalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden