Zeventien fracties, dat gebeurde in de laatste 70 jaar nooit eerder

"In deze turbulente Kamer", zegt Kees van der Staaij, "ziet bijna geen fractie er meer zo uit als aan het begin." Van der Staaij heeft het niet over zijn eigen fractie, de SGP, waarvan de drie leden die in 2012 begonnen precies dezelfden waren als die in 2017 eindigden. "Het was volgens mij voor het eerst dat Kamerleden vaststelden dat het werk niets voor hen was", zegt Harry van Bommel. Hij noemt het 'uniek' dat de PvdA-Kamerleden Désiree Bonis en Myrthe Hilkens vrij snel na de start van Rutte-II hun zetel opgaven.


Later verloor de PvdA-fractie nog meer Kamerleden: Tunahan Kuzu en Selcuk Özturk, die ruzie kregen met PvdA-minister Lodewijk Asscher over de integratiekoers, en Jacques Monasch, die vlak voor zijn afscheiding nog PvdA-lijsttrekker had willen worden. Ook regeringspartij VVD verloor onderweg de nodige Kamerleden: Johan Houwers was na een klein jaar de eerste. Tegen hem was aangifte gedaan wegens hypotheekfraude. Daarna verdwenen nog zes VVD'ers: ook Matthijs Huizing, Mark Verheijen en René Leegte moesten vertrekken vanwege een misstap. Drie anderen vonden elders een baan. Houwers bleef niet weg. Toen er in 2015 een VVD-zetel openviel, keerde hij op eigen titel terug in de Kamer. Hij volgde daarmee een trend die was ingezet door PVV-Kamerlid Louis Bontes, in oktober 2013 uit de fractie gezet. Na Bontes traden ook Ronald van Vliet en Joram van Klaveren uit de PVV. Van Vliet begon een eigen fractie, Van Klaveren vormde er een met Bontes.


Ook Norbert Klein van 50Plus begon voor zichzelf. Het bracht het aantal fracties op een recordaantal van zeventien, nog nooit gebeurd in de afgelopen zeventig jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden