Zeventien Amerikaanse staten vechten Trumps klimaatplan aan

Beeld AFP

Dat het klimaatplan van Donald Trump omstreden is, wordt eens te meer duidelijk. Zeventien Amerikaanse staten hebben zich ertegen verenigd en stappen naar de rechter.

Vorige week zette Trump zijn handtekening onder het decreet dat de klimaatreguleringen van zijn voorganger Barack Obama terugdraaide. Daarmee werd onder meer het verbod op het delven van steenkool uit federaal gebied opgeheven en werden de regels voor de methaanuitstoot door de olie- en gasproductie versoepeld.

Volgens de coalitie van zeventien staten, onder leiding van de staat New York, heeft de Amerikaanse regering een wettelijke plicht om de uitstoot van gassen te reguleren. ,,De wet is duidelijk: de Environmental Protection Agency (EPA) moet de CO2-uitstoot door energiecentrales terugdringen'', bepleitte de New Yorkse openbaar aanklager Eric Schneiderman.

Clean Power Plan

Het belangrijkste mikpunt van Donald Trump was Obama's Clean Power Plan. Met dit plan verplichtte de voormalige president staten om de CO2-uitstoot terug te dringen. Die verplichting is echter nooit in werking getreden, omdat 26 door de Republikeinen geleide staten de regel aanvochten.

Het Amerikaanse hooggerechtshof besloot daarop om het milieuplan te bevriezen. Zij vreesden grote economische schade als het plan zou worden uitgevoerd. Het besluit betekende niet dat het beleid helemaal opgeschort werd, maar dat de regels pas konden worden ingevoerd als de juridische strijd achter de rug is.

Met het ondertekende decreet gaf Trump de EPA vorige week opdracht het plan op te schorten, te ontbinden of te herzien. Het agentschap voor milieubescherming vroeg daarop een federaal hof van beroep lopende rechtszaken over het plan op te schorten, zodat het het Clean Power Plan opnieuw kan bekijken.

'Rijp voor besluitvorming'

De zeventien staten hebben onder leiding van New York de rechter woensdag gevraagd om dit verzoek van EPA af te wijzen. Volgens de staten is de zaak "rijp voor besluitvorming" en ze hebben het hof gevraagd een uitspraak te doen.

De andere staten die het milieubesluit van Trump gaan aanvechten zijn Californië, Connecticut, Delaware, Hawaï, Illinois, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, Minnesota, New Mexico, Oregon, Rhode Island, Vermont, Virginia en Washington.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden