Zeven vragen aan de CDA-congresgangers

Er zijn minstens zeven redenen waarom het CDA-congres toch zijn fiat moet geven aan samenwerking met VVD en PVV. Een persoonlijke quiz.

Het CDA-congres is aanstaande, maar hoe moeten de congresgangers zich voorbereiden? Misschien kan dat nog het beste door zichzelf een aantal vragen te stellen over het beoogde kabinet, over het resultaat van de formatie en, vooral, over de toekomst van de partij. Hoe dramatisch is deze (wellicht eenmalige) samenwerking met de PVV? Beantwoord de vragen en bepaal uw eigen positie.

Immigratie

De PVV zal het immigratie- en vreemdelingenbeleid van het minderheidskabinet niet tot breekpunt maken.

Dus als het nieuwe kabinet een besluit neemt dat geen genade kan vinden in de ogen van de PVV, kan dat besluit genomen worden met steun van de linkse oppositie. Dat betekent dat ’links’ ten aanzien van het vreemdelingenbeleid meer macht heeft dan de PVV.

Is deze situatie voor u een reden om het toekomstige kabinet ongewenst te verklaren? ja/nee

Nieuwe verkiezingen

Als het congres ’nee’ zegt tegen het akkoord, zijn de onderhandelingen ’over rechts’ van de baan. Dan is er een grote kans dat er nieuwe verkiezingen moeten worden uitgeschreven.

De peilingen geven bepaald geen opwekkend beeld voor het CDA.

Is het verantwoord om het risico te lopen, dat het CDA nog kleiner wordt dan het nu al is? ja/nee

De partij na Balkenende

Het CDA leeft in het post-Balkenende tijdperk en moet thans op twee sporen verder. Het ene is: binnen de huidige omstandigheden alles maar zo goed mogelijk doen, gelet op de urgentie van het moment.

Het andere is, dat de partij zich grondig moet voorbereiden op een nieuwe fase, die zo hier en daar al als het CDA 2.0 betiteld wordt.

Zo’n CDA 2.0 heeft ook nieuwe mensen nodig, en dus ook de nodige inwerktijd.

Acht u het verantwoord om op dit moment ingrijpende wijzigingen in de partij door te voeren? ja/nee

Wie sluit wie uit?

Het CDA heeft altijd gezegd dat het geen enkele democratisch gekozen partij uitsluit (A). Thans gaan er nogal wat stemmen op die aangeven dat men principiële moeite heeft met de samenwerking CDA-PVV (B).

Vindt u het verdedigbaar, om voor de verkiezing A te zeggen, en na de verkiezingen B? ja/nee

Ex-CDA stemmers

Eén van de grootste bezwaren tegen de PVV is dat het een partij is die groepen mensen uitsluit. Als het CDA niet met deze partij wil samenwerken, komt dat in de praktijk hierop neer, dat het CDA precies hetzelfde doet als wat ze de PVV verwijt: bepaalde groepen uitsluiten.

Je sluit dan een groep uit, die zelf ook een groep uitsluit, van wie 24 procent afkomstig is uit de CDA-achterban.

Acht u het verdedigbaar dat het CDA zelf ook groepen uitsluit? ja/nee

De mastodonten

De toppers van toen zijn tegen. Hun stem klinkt op de beeldbuis en in de krant – op het Binnenhof doen ze er niet meer toe. En met PVV’ers hebben zij in politieke zin evenwel niet of nauwelijks te maken gehad.

Moet het CDA-congres zich uiteindelijk laten leiden door de kritiek van deze partijprominenten? ja/nee

Bruggen bouwen

Merkwaardig genoeg behoort het enige Turkse en islamitische fractielid, Coskun Çörüz, niet tot de zogenaamde dissidenten binnen de fractie.

Hij kan de partijlijn kennelijk goed verdragen en verdedigen. Bruggen bouwen is voor hem belangrijker dan bruggen breken.

De protestantse dissidenten tellen voor mij zwaarder dan de rest van de fractie, inclusief die van de Turks-Islamitische Çörüz. ja/nee

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden