Update

Zeven topschilderijen gestolen uit Kunsthal

Pablo Picasso: 'Tête d'Arlequin' (1971) Beeld
Pablo Picasso: 'Tête d'Arlequin' (1971)

Bij de kunstroof in de Rotterdamse Kunsthal zijn zeven schilderijen gestolen. Dat maakte de politie vanmiddag bekend. Het gaat om werken van de beroemde schilders Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin, Meyer de Haan en Lucian Freud.

Redactie

Aan het begin van de middag werd een lijst met de zeven gestolen schilderijen vrijgegeven. Het gaat om 'Tête d'Arlequin' (1971) van Pablo Picasso; 'La Liseuse en Blanc et Jaune' (1919) van Henri Matisse; 'Waterloo Bridge, London' (1901) en 'Charing Cross Bridge, London' (1901) van Claude Monet; 'Femme devant une fenêtre ouverte, dite la Fiancée' (1888) van Paul Gauguin; 'Autoportrait' (circa 1889 - '91) van Meyer de Haan; en 'Woman with Eyes Closed' (2002) van Lucian Freud.

De inbraak bij de Kunsthal in Rotterdam is 'goed voorbereid' en is gebeurd tussen 03.00 een 04.00 uur, zo liet de politie weten. Rechercheurs hebben uitgebreid sporenonderzoek gedaan en hebben met mogelijke getuigen gesproken. De politie roept nog steeds mensen op zich te melden als ze in de nacht van maandag op dinsdag iets verdachts hebben gezien in de buurt van de Kunsthal.

De politie kreeg van een beveiligingsbedrijf 's nachts een melding dat er een inbraakalarm afging bij de Kunsthal. De politie is direct daarop gaan kijken.

'Miljoenen waard'
De gestolen schilderijen zijn zeker enkele miljoenen waard. Dat zei Jop Ubbens, algemeen directeur van veilinghuis Christie's in Amsterdam. Het veilinghuis wil zich niet wagen aan een meer nauwkeurige schatting, omdat de experts de schilderijen niet hebben gezien. 'Het kan 6 miljoen euro zijn, maar ook 50 miljoen euro.'

Werken van de betrokken kunstenaars brengen op veilingen geregeld veel op. In 2008 werd een schilderij van Claude Monet geveild voor 51,6 miljoen euro, het hoogste bedrag ooit voor een werk van de Franse impressionist. Bij de Kunsthal zijn twee doeken van Monet gestolen.

Henri Matisse: 'la Liseuse en Blanc et Jaune' (1919) Beeld
Henri Matisse: 'la Liseuse en Blanc et Jaune' (1919)

'Onverkoopbaar'
Volgens Ubbens, algemeen directeur van veilinghuis Christie's in Amsterdam, zou het wel een hele 'domme actie' zijn als de schilderijen uit de Kunsthal in Rotterdam zijn geroofd om er geld voor te krijgen op de markt. 'Niemand wil daarmee in aanraking komen.' De kunstwerken kunnen ook in opdracht zijn gestolen, stelt Ubbens. 'Dan komen ze ergens aan de muur en zie je ze nooit meer terug.'

Ook is het mogelijk dat sprake is van een soort 'ontvoering van
schilderijen'. 'Het meest waarschijnlijke is dat ze gestolen zijn om er losgeld voor te krijgen. Door bijvoorbeeld 1 miljoen euro te vragen voor een schilderij van Matisse.'

Verschillende tentoonstellingen
In de expositieruimte zijn verschillende tentoonstellingen te zien. Zo staan er onder meer bronzen beelden en een aantal avant-gardistische werken uit de collectie van de Triton Foundation. 'De met grote zorg en liefde samengestelde Triton collectie treedt met deze tentoonstelling voor het eerst expliciet als collectie naar buiten', schrijft de Kunsthal op zijn site. Dit jaar viert de Kunsthal zijn twintigjarig bestaan en pakte daarom extra uit met exposities.

In die laatste collectie zijn werken opgenomen van onder meer Pablo Picasso, Karel Appel, Salvador Dali, Vincent van Gogh, Marcel Duchamp, Piet Mondriaan en Yves Klein. Deze tentoonstelling hangt pas sinds 7 oktober in de Kunsthal.

Goed voorbereid
De inbraak bij de Kunsthal in Rotterdam is goed voorbereid en is gebeurd tussen 03.00 een 04.00 uur. Dat zei een woordvoerder van de politie in Rotterdam.

Rechercheurs hebben uitgebreid sporenonderzoek gedaan en hebben met mogelijke getuigen gesproken. De politie roept nog steeds mensen op zich te melden als ze in de nacht van maandag op dinsdag iets verdachts hebben gezien in de buurt van de Kunsthal.

'Beveiliging kon beter'
'Voor deze tentoonstelling had de Kunsthal beter voor een andere opzet kunnen kiezen. Je kunt nu te gemakkelijk bij de schilderijen komen.' Dat zei beveiligingsexpert van musea Ton Cremers uit Rotterdam.

Als museumbezoeker vindt Cremers de Kunsthal een juweeltje, maar het is een draak van een gebouw om te beveiligen. 'Als je met je neus tegen de ruiten aan de achterkant staat, kun je de schilderijen bekijken.' Daardoor is het voor dieven te gemakkelijk om ze van de muur te trekken, constateert de beveiligingsexpert.

Hij wil niet zeggen of de directie van de Kunsthal fouten heeft gemaakt bij de opzet van deze expositie. 'Dat gaat me te ver.' Desalniettemin had hij die wel anders ingedeeld door meer kamers te realiseren, compartimenten, om zo barrières voor eventuele dieven te maken. 'Je moet kunstwerken zo ver mogelijk van de buitenschil van een gebouw houden. Dat is hier niet gebeurd.' Cremers denkt dat dit een van de grootste kunstroven van de afgelopen 20 jaar in Nederland is. Hij noemt die bij het Van Gogh Museum in 1991, waarbij de schilderijen de volgende dag al weer werden teruggevonden, een van de laatste grote kunstroven in Nederland.

Lucian Freud 'Woman with Eyes Closed' (2002) Beeld
Lucian Freud 'Woman with Eyes Closed' (2002)
Meyer de Haan: 'Autoportrait' (circa 1889 ¿ '91) Beeld
Meyer de Haan: 'Autoportrait' (circa 1889 ¿ '91)
Paul Gauguin: 'Femme devant une fenêtre ouverte, dite la Fiancée' (1888) Beeld
Paul Gauguin: 'Femme devant une fenêtre ouverte, dite la Fiancée' (1888)
Claude Monet: 'Waterloo Bridge, London' (1901) Beeld
Claude Monet: 'Waterloo Bridge, London' (1901)
Claude Monet: 'Charing Cross Bridge, London' (1901) Beeld
Claude Monet: 'Charing Cross Bridge, London' (1901)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden