Zeven ton voor W!j is multireligieuze erfenis van Vogelaar

Manuela Kalsky brengt in het project 'W!j' Nederlanders met diverse religieuze en culturele achtergronden bij elkaar. Met dank aan de inmiddels afgestreden minister Vogelaar. Is het niet naïef om met een website verschillen te overbruggen?

„De wereld is veranderd. We kunnen niet meer terug naar het oude wij”, zegt Manuela Kalsky, directeur van het dominicaans studiecentrum en van het project W!J, waarmee ze inwoners van Nederland meer met elkaar ’in verbinding’ wil brengen.

Samen met de Interreligieuze Werkplaats uit Wijchen en het vrouwencollectief Echte Welvaart diende ze een plan in bij Vogelaars ministerie van wonen, wijken en integratie (WWI). De minister zou maandag tijdens de startconferentie in Den Bosch het project W!J laten beginnen. Kalsy: „Dat gaat helaas niet door. Haar opvolger, Eberhard van der Laan, heeft geen tijd om te komen.” Het project W!J gaat volgens Kalsky gewoon door. „Dat is niet aan een minister gebonden, maar aan het kabinetsbeleid, waarin besloten is de sociale cohesie te bevorderen door onderlinge dialoog. Vragen omtrent religie zijn daar een onderdeel van. Het ministerie bemoeit zich niet met de inhoud van ons project. Die is onze verantwoordelijkheid.”

Met het project wil Kalsky culturele en religieuze tegenstellingen verkleinen. De middelen daarvoor zijn een multimediale website met veel concrete informatie en ontmoetingsbijeenkomsten in het land. W!J richt zich vooral op change agents, die in verschillende sectoren met levensbeschouwelijke kwesties te maken hebben en die tegenstellingen willen overbruggen. Kalsky, opgetogen: „We doen in het klein wat ook Obama voor ogen staat. Verschillen vruchtbaar maken en verbinden tot een nieuw W!J. Vandaar ons motto: W!J – verbindt de verschillen.”

„We gaan met de camera de buurten in, interviewen mensen op straat, maar ook in buurtcentra. We laten laag- en hooggeleerden aan het woord en vooral ook jongeren. Zo werkt een aantal jonge moslima’s mee, vers van de media-academie”, vertelt Kalsky. „Op de site werken we elke maand met een thema. Nu is dat ’respect’, in januari is het ’opvoeding’. Dan praat ik met Marokkaanse vaders die aan een opvoedcursus van de GGD meedoen.”

Hoe voorkomt W!J dat het alleen welwillende mensen mobiliseert die zich toch al inzetten voor integratie van allochtonen? Is het niet naïef om te denken dat een website helpt bij de aanpak van zo’n taai probleem?

Kalsky: „Welwillende mensen zijn welkom. Ik vind het naïef om te blijven denken dat we weer terug kunnen naar vroeger. Nederland wordt nooit meer een land met allemaal hetzelfde soort mensen. Vandaaruit wil ik naar de toekomst kijken. Dit project is maar een kleine bijdrage om het wij/zij denken te overwinnen, maar ik vind het de moeite waard om het te proberen.”

Haar gedrevenheid komt deels voort uit eigen ervaring. Afkomstig uit Duitsland voelt ook zij zich soms ’de ander’, vooral als het woord ’moffen’ valt. Met haar lutherse achtergrond is ze toch directeur van het katholieke DSTS. Identiteit, draagt ze uit, kan meerduidig zijn en is altijd in beweging. „Vandaar mijn uitnodiging om via het project W!J de eigen identiteit te verruimen, niet achteruit te kijken, met nog een stuk verzuiling in de spiegel.”

Vooruit dan, toch even wij tegen zij. „Nederlanders denken dat de verzuiling allang voorbij is. Ik denk van niet.” Ze vindt hierin bevestiging bij de Amerikaans-Nederlandse historicus James Kennedy. Kalsky: „Maar verzuiling werkt niet meer.” Daarom is ze tegen islamitische scholen. „Vroeger kon een groep binnen de zuil emanciperen. Zet je nu mensen met een andere taal en cultuur in een zuil zet, dan krijg je apartheid. ”

„Daarom vind ik de ontmoetingsbijeenkomsten van mede-organisator Echte Welvaart ook zo belangrijk: mensen met verschillende achtergronden of meningen bij elkaar brengen. En daarbij het zelfoplossend vermogen van mensen stimuleren. Daarvoor moet je elkaar in levenden lijve ontmoeten. Er zijn veel goede initiatieven, ook op Kanaleneiland, om maar een niet echt makkelijke Vogelaarwijk te noemen, en daarom ben ik hoopvol gestemd. Alleen wordt er te veel langs elkaar heen gewerkt. Daar gaan we proberen iets aan te doen.”

Het project W!J krijgt 700.000 euro subsidie van het ministerie van VROM, de financier van het bijna budgetloze ministerie van WWI. Voor de laatste twee jaar van het plan zijn nog sponsors nodig. De belangstelling voor de startconferentie, komende maandag, is groot – er is een wachtlijst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden