ColumnSofie Govaert

Zeven pagina's protocol over schooltijden, traktatiebeleid en hygiëne

null Beeld
Beeld

Het gezin van Sofie Govaert uit Breda raakte besmet met het coronavirus. Ze houdt voor Trouw een dagboek bij.

We trappen de zeven kilometer in sneltreinvaart naar school. Mijn oudste dochter hijgt, haar conditie laat nog wat te wensen over, maar de meewind helpt om ervoor te zorgen dat ze ruim op tijd de schoolpoort in fietst. Ze sommeert mij op straat te blijven. Het instructiefilmpje met de belijning, het fietsparkeren én de plaats waar de ouders moeten wachten, heeft ze goed bestudeerd. Ik zie dat er slingers en ballonnen opgehangen zijn voor de feestelijke heropening. Een van de juffen wacht mijn dochter op en wijst iedereen naar de goede ingang.

Onze jongste dochter is een dag later aan de beurt. Bij haar school geen filmpje maar een zeven pagina’s tellend protocol met veranderde schooltijden, traktatieregels, plattegronden en hygiënemaatregelen. Ik print alles uit, net als de aanwijzingen van het turnen en de scouting. Anders zetten we zo meteen per ongeluk onze kinderen aan de verkeerde kant van de looproute of in het verkeerde tijdsslot af. Was de maatschappij negen weken lang verrassend eenvoudig, nu is het allemaal complexer dan ooit en moet je wel een beetje blijven opletten.

Het allerbelangrijkste: de tas met de voorverpakte traktatie

Dinsdagochtend gaat er een tas met schoolboeken, een tas met eten in verband met het tijdelijk verplichte overblijven, een tas met uitgelezen biebboeken én, het belangrijkste, de tas met de voorverpakte traktatie mee naar school. Ouders mogen niet het plein op, dus sjouwt ze vrolijk al haar spullen naar het aangewezen vak waar de juf haar opwacht.

Zelf moet ik ook even creatief zijn in mijn lessen. De projecten die ik voor de schoolsluiting was begonnen kunnen niet meer doorgaan. De groepen zijn gehalveerd, de lessen zijn korter en daarnaast probeert de school afstand te bewaren waar het kan. In een groepje intensief aan één uitvinding werken is dan niet heel handig. Maar gelukkig heb ik ooit een cursus programmeren voor kinderen gevolgd en dat kan uitstekend individueel gegeven worden. Ik zoek het cursusboek voor offline programmeren er eens bij maar breek mijn hoofd over de eerste opdracht “geheimtaal met binaire getallen”. Mijn oudste dochter begrijpt, irritant genoeg, na één blik op het boek wél direct wat ik moet doen.

Lees hier de eerdere columns van Sofie Govaert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden