Zeven Nederlandse talenten onder de dertig haalden de Forbes-lijst

Marten Blankesteijn (links) en Alexander Klöpping bij de lancering van Blendle. Beeld EPA
Marten Blankesteijn (links) en Alexander Klöpping bij de lancering van Blendle.Beeld EPA

Zeven Nederlandse twintigers schitteren in de Europese '30 under 30', de lijst waarin het Amerikaanse zakenblad Forbes aanstormend talent aan haar lezers voorstelt. Wie zijn zij?

Jan Kruidhof

Alexander Klöpping (28) & Marten Blankesteijn (28)
De oprichters van digitale krantenkiosk Blendle speelden zich in de kijker van Forbes door 3,8 miljoen dollar aan investeringen binnen te slepen bij The New York Times en de Duitse uitgever Axel Springer. Zonder die investering was Blendle overigens failliet geweest, gaf Klöpping - of Kloepping, zoals Forbes hem noemt - eerlijk toe in de Volkskrant.

Hoe ze dat succes bereikten? Met pijn en moeite, gaf Klöpping toe in de Kritische Massa, de podcast van online-strateeg Jaap Stronks. "Als je mij een jaar geleden had verteld wat ik nu doe, had ik gezegd: dat kan ik niet."

Wie geïnspireerd wordt door de twee journalisten/ondernemers - die overigens ook de Universiteit van Nederland oprichten - lees de 14 Geboden voor start-ups die Blankesteijn schreef. Les één: het zit altijd tegen.

Ernst-Jan Pfauth Beeld Flickr/The Next Web/Julia de Boer
Ernst-Jan PfauthBeeld Flickr/The Next Web/Julia de Boer

Ernst-Jan Pfauth (30)
"Net op tijd deze lijst gehaald", twitterde Ernst-Jan Pfauth vanochtend over de Forbes-lijst. "De fotoshoot was letterlijk de dag voor mijn dertigste verjaardag." Ook Pfauth wordt bij Forbes vooral geroemd om het binnenharken van geld. Dat hij met de Correspondent in ruim een week meer dan een miljoen euro binnenhaalde is natuurlijk een enorme prestatie, maar de mede-oprichter en uitgever van De Correspondent heeft wel meer gepresteerd.

Pfauth had zijn eerste moment of fame toen hij in 2006 een ruzie tussen (toen nog) premier Jan Peter Balkenende en Paul Witteman op zijn blog zette. Niet veel later blogde hij voor het succesvolle Nederlandse techblog The Next Web en gooide hij, met succes, de sites van nrc.next en NRC Handelsblad op de schop.

Benieuwd wat Pfauth stimuleert? Lees dit interview met Haro Kraak.

Bas Hensen Beeld Frank Auperle
Bas HensenBeeld Frank Auperle

Bas Hensen (29)
Het baanbrekende onderzoek van de Delftse promovendus Bas Hensen was wereldnieuws. Het bewees dat quantumdeeltjes over lange afstanden met elkaar in verband kunnen staan. Het resultaat vormt de sleutel tot een oneindig snel quantuminternet, dat bovendien niet afgeluisterd kan worden.

Net zoals Klopping en Blankesteijn moest ook Hensen heel wat obstakels overwinnen. Zijn onderzoek verliep in eerste instantie moeizaam: "We zijn twee maanden bezig geweest en steeds lukte het niet", vertelde hij in Trouw.

Hensen is ervan overtuigd dat hij het quantuminternet nog gaat meemaken, al kan het nog jaren duren voordat het zover is. Mocht het anders lopen, dan is dat geen ramp. "Het alternatief is dat het níet lukt, en dat zou betekenen dat er iets mis is met onze natuurkunde. En misschien is dat nog veel spannender."

Judith Walker (26)
Toen ze bij haar ouders in Lesotho woonde, zag de half-Afrikaanse Judith Walker van dichtbij hoeveel mensen binnen op een open vuur kookten. Met een simpele oplossing wilde haar familie het milieu én de bevolking een handje helpen: een schone kookkachel, die zuinig kan branden op allerlei verschillende materialen zonder rookoverlast te veroorzaken. Judiths vader en broer richtten het bedrijf op en Judith sloot zich later aan.

Wetenschappers reageerden in Trouw wel sceptisch op de schokkende cijfers waarmee de familie Walker hun schone kachel presenteert. "Koken op open vuur veroorzaakt jaarlijks vier miljoen doden. Hout stoken veroorzaakt vijftien procent van de menselijke CO2-uitstoot per jaar", zeggen zij. Op die cijfers is volgens wetenschappers wel wat af te dingen. "Dat wil niet zeggen dat het niet klopt, maar het kan wel zo zijn dat het bedrijf cijfers heeft gekozen die het product gunstig doen uitkomen."

Judith blijft niettemin enthousiast over de kachel. Die heeft volgens haar ook potentie om in westerse landen een succes te worden. "Er is een wereldwijde markt voor een ecologische gadget die ervoor zorgt dat je je zomer niet hoestend hoeft door te brengen boven een rokerige barbecue."

Arnout Meijer (27)
Forbes mag dan een zakenblad zijn, maar bij de '30 under 30' wordt ook naar kunstzinnig talent gekeken. Arnout Meijer bijvoorbeeld, die lichtinstallaties ontwerpt.

"Wanneer je aan het design van een lamp, denk je aan alles behalve het licht: je ontwerpt de lampenkap, de constructie, de voet, etcera en pas aan het eind schroef je er een lamp in." Dat wilde Arnout Meijer anders doen, vertelde hij aan designmagazine Dezeen. "Ik wilde het omdraaien en het licht de hoofdrol laten spelen. Dus ik wilde een lamp maken waar het design en de vorm om het licht draaien."

De lichtinstallaties van Meijer, die afstudeerde aan de Design Academy in Eindhoven, waren te zien in musea, tijdschriften en gallerieen door heel Europa.

Raquel van Haver (26)
Dik, donker en zwaar ligt de verf in de schilderijen van Raquel van Haver op haar rauwe jute ondergrond. De schilderes - die geboren werd in het Colombiaanse Bogota, geadopteerd werd en opgroeide in Amsterdam - richt zich op onderwerpen uit haar directe omgeving. "Haar gedurfde werken verkennen ras, identiteit en culturele samenwerking en bieden snapshots van het dagelijks leven in de urban omgeving waar ze werkt en leeft", schrijft Forbes.

Onverschrokken, sterke mannen kijken je recht aan vanaf de muur, in een levensgroot formaat. "Het is belangrijk voor mijn werk om te intimideren", gaf Van Haver toe. "Het werk gaat over de spanning tussen culturele achtergronden maar ook tussen de personen op het doek en de toeschouwer. Hierbij kan het formaat een hele belangrijke rol spelen om zo de toeschouwer zijn aandacht te trekken of juist af te stoten."

null Beeld anp
Beeld anp

Afrojack (28)
Nick van de Wall, zoals dj Afrojack eigenlijk heet, mag in de lijst van Forbes zelfs de tweede plek in de categorie entertainment innemen.

Niet iedereen is zo positief over de dj. Volkskrant-muziekrecensent Gijsbert Kramer had in 2014 felle kritiek op het optreden van Afrojack tijdens het Amsterdam Dance Event. "De gemakzucht waarmee dj Afrojack en de bekroonde Hardwell op Amsterdam Dance Event te werk gingen, is bijna aanstootgevend", schreef hij. Onzin, vond Afrojack. Hij zich 'de tering' gewerkt.

Gemakzuchtig of niet, Afrojack stond in 2015 wel op nummer 8 in de top 100 van 's werelds beste dj's.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden