Zeven kandidaten dingen naar voorzitterschap PvdA

(Novum) - De namen van zeven kandidaten die een gooi doen naar het voorzitterschap van de PvdA zijn vrijdag door het partijbureau bekendgemaakt. Naast Jan Pronk dingen Tjeerd van Dekken, Bertus Mulder, Lillian Ploumen, Ad Voerman, Eric de Baedts en Solomon Tesfaye mee naar de functie. Van 16 tot en met 23 september mogen de leden stemmen. De uitslag wordt op 25 september bekendgemaakt.

De partij zoekt al sinds eind april naar een opvolger voor Michiel van Hulten. Oud-voorzitter Ruud Koole neemt momenteel de honneurs waar en begeleidt een adviescommissie die de kandidaten beoordeelt. Op het congres van 6 oktober worden de overige leden van het bestuur gekozen.

De 40-jarige Van Dekken uit Groningen heeft ervaring opgedaan binnen de vereniging van de partij op zowel landelijk, regionaal als lokaal niveau. Hij heeft met name ervaring in het organiseren van debatten. Mulder (58) uit Feanwalden heeft de nodige bestuurlijke ervaring in de partij. Volgens de adviescommissie heeft hij een gedegen kennis van de geschiedenis en beginselen van de sociaaldemocratie.

Ploumen (45) uit Amsterdam heeft de nodige bestuurservaring opgedaan in vrijwilligersorganisaties. De 59-jarige Voerman uit Lelystad heeft volgens de commissie een ruime politiek-bestuurlijke ervaring in complexe organisaties. Ook beschikt hij over partijervaring op regionaal niveau.

Een tweetal kandidaten voldoet volgens een adviescommissie onvoldoende aan de profielschets voor het partijvoorzitterschap. Het gaat om de 39-jarige Amsterdammer De Baedts en 53-jarige Tesfaye uit Oldenzaal. Desondanks stellen zij zich toch kandidaat.

De meeste prominente kandidaat is oud-minister Pronk (67). Medio augustus gaf hij aan dat hij met de partij een linksere koers wil inzetten. Diverse partijprominenten hebben de afgelopen weken aangegeven Pronks kandidatuur te steunen. Onder meer oud-burgemeester van Rotterdam Bram Peper en Kamerlid Paul Kalma, oud-voorzitter van de Wiardi Beckman Stichting, spraken hun steun uit.

De kandidaten gaan in de komende weken met elkaar in discussie op verschillende regionale partijbijeenkomsten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden