Zeven Kamerleden, onder wie vijf PVV'ers, ooit veroordeeld

den haag – Op één na hebben alle Tweede Kamerleden antwoord gegeven op de vraag van RTL4 of ze een strafblad hebben en zo ja, voor welk feit ze zijn veroordeeld. Die ene uitzondering is het PVV Kamerlid Hero Brinkman. Om principiële redenen weigerde hij medewerking. Het is wettelijk niet verboden om met een strafblad zitting te nemen in de Tweede Kamer.

Van de huidige 150 Tweede Kamerleden zijn er in het verleden zeven wegens een overtreding veroordeeld. Vijf van hen zijn lid van de PVV-fractie. Eén is lid van de VVD-fractie en één van de SP-fractie.

Voor Jhim van Bemmel (PVV), woordvoerder op het gebied van ruimtelijke ordening, consumentenzaken en postmarkt, heeft het RTL4-onderzoek gevolgen. Fractieleider Geert Wilders zal hem een deel van zijn taken ontnemen, omdat hij niet heeft aangemeld dat hij in 2006 is veroordeeld wegens het vervalsen van een vrachtbrief. Om welke vracht het ging is niet bekend. Dat Van Bemmel in 2000 is beboet wegens rijden onder invloed had hij wel aangemeld.

De PVV’ers Joram van Klaveren en Marcial Hernandez meldden hun ’delicten’ wel aan. Van Klaveren kreeg een geldboete en raakte tijdelijk zijn rijbewijs kwijt wegens rijden onder invloed en weigeren van alcoholcontrole. Hernandez kreeg een boete wegens te hard rijden.

Raymond de Roon, eveneens PVV, heeft niet gemeld dat hij een boete opliep, omdat met zijn auto in Haarlem te hard is gereden. Hij zegt dit niet te hebben gemeld, omdat onbekend is wie de bestuurder was van zijn auto. De PVV’er Lucassen (ontucht in het leger met een ondergeschikte) was al in het nieuws.

VVD’er Ton Elias kreeg ontzegging van de rijbevoegdheid na een alcoholcontrole. Paul Ulenbelt (SP) werd in 1976 aangehouden wegens teveel alcohol. Rik Grashoff (GroenLinks) kreeg een boete wegens reizen zonder kaartje.

PVV’er James Sharpe, die vorige week opstapte als Kamerlid, wil zijn naam gezuiverd zien. In een interview met de Wereldomroep zei hij gisteren: „Het is voor media vrij makkelijk je neer te zetten en een scoop te hebben, maar ze vergeten dat je ook een mens bent en constant met een besmeurd profiel door het leven moet.” Hij heeft daarom klachten tegen een aantal media ingediend bij de Raad voor de Journalistiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden