Zeven jaar wachten op wegrestaurant

Groot feest bij Van Landschoot: de Nederlandse horeca-exploitant opendegisteren na een halfjaartje voorbereiding in Duitsland twee wegrestaurants.In Nederland gingen begin juni langs de A1 de deuren open van De Poppe, na95 vergaderingen en zeven jaar ergernis.

door Vincent Dekker

"Het is toch triest, zo lang als je als ondernemer in Nederland moetwachten om iets voor elkaar te krijgen", verzucht Arjan Pouwer,voorzitter van de raad van commissarissen van Van Landschoot. En dan moethij er nog bij zeggen dat hij de dienst Domeinen in Zwolle heel dankbaaris voor hun inzet: "Zij hebben heel positief meegewerkt; zonder hen hadhet nog véél langer geduurd."

Pouwer spreekt op een drukke receptie bij de opening van tweerestaurants annex tankstations aan weerszijden van de A31, iets ten oostenvan Drente. In feite zijn de restaurants al eind mei en begin juni ingebruik genomen, negen maanden nadat Van Landschoot voor het eerst dachtdaar misschien wat geld te kunnen verdienen. Pouwer: "Oktober vorig jaarwerd duidelijk dat er iets aanbesteed zou worden, in november was er eeneerste vergadering, in januari volgden er twee en in maart was met eenvierde bijeenkomst alles rond."

Een groter contrast met wat Van Landschoot in Nederland meemaakte, isniet denkbaar. ,,Het ministerie van economische zaken gaf ons in 1998 eenconcessie om langs de A1, aan de Duitse grens bij Oldenzaal, een restaurantte beginnen in de oude douanekantoren op het terrein de Poppe. Daarna heefthet zes jaar geduurd voordat we mochten gaan verbouwen."

"Je hebt in Nederland met allerlei instanties te maken: de gemeenteLosser op wiens grondgebied alles ligt, het ministerie van vrom voorbouwvergunningen, rijkswaterstaat wil minstens zoveel parkeerplaatsen opminimaal zoveel meter van de snelweg, Domeinen wil een hoge pacht voor degrond, de rijksgebouwendienst wil dat we de douanekantoren voor een hogeprijs kopen, maar het ministerie wil tegelijkertijd een deel van degebouwen terughuren tegen een zo laag mogelijke prijs. Uiteindelijk raakje in een patstelling veroorzaakt door ministeries die onderling hunmachtsvelden verdedigen."

Bij directeur Arend Eggers van Van Landschoot raakte na vier jaar hetgeduld een beetje op. Eggers dreigt in 2002 met een rechtszaak tegen destaat over De Poppe. Dat blijkt een gouden zet. Roeland Schrama van dedirectie Domeinen in Zwolle neemt het heft in handen. "Het probleem wasdat niemand zich verantwoordelijk voelde voor het acht hectare groteterrein. Er gebeurde niets en het gevolg was dat het verpauperde", zovertelt hij in het jaarverslag van Domeinen over 2004. Oktober vorig jaarkomt dankzij Schrama de zaak eindelijk rond. Maar liefst 95 vergaderingenmet instanties hebben de mensen van Van Landschoot dan achter de rug.

Het ministerie van economische zaken, de hoedster van de nationalebedrijvigheid, wil niet ingaan op het individuele geval De Poppe. "Maarin het algemeen probeert dit kabinet vergunningenstelsels en dergelijkesimpeler en efficiënter te maken." Pouwer gaat daar niet op wachten:"Het volgende restaurant komt denk in niet in Nederland. In Duitslandzijn we al wel met iets nieuws bezig."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden