Zeven jaar geduld nodig voor Nederlanderschap

Integratie De Kamer steunt het regeringsplan om de termijn voor naturalisatie te verlengen van vijf naar zeven jaar.

Tien jaar nadat Rita Verdonk als VVD-minister de naturalisatieceremonie invoerde, kunnen de agenda's van nieuwkomers op de schop. Binnenkort krijgen zij hoogstwaarschijnlijk niet na vijf, maar zeven jaar het Nederlanderschap feestelijk toegekend. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer toonde zich daar deze week voorstander van.

VVD en PvdA hebben in het regeerakkoord afgesproken de naturalisatie twee jaar uit te stellen. Een liberaal idee, bezwoer PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch tijdens het debat. "Dit is niet de wet waarmee wij zelf zouden zijn gekomen. Afspraak is afspraak en daarom zijn wij voor."

De gedachte van het kabinet is 'dat een meer substantiële periode van verblijf vooraf dient te gaan aan de verlening van het Nederlanderschap', aldus staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, veiligheid en justitie). Na vijf jaar zijn nieuwkomers 'nog niet tot de meest volledige vorm van participatie in de samenleving' gekomen.

'Een summiere onderbouwing' die niet overtuigt, oordeelde de Raad van State, het hoogste adviesorgaan van het kabinet, twee jaar geleden. De Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken en de gemeenten wezen in aanloop naar het debat op de al ingebouwde drempels, zoals de inburgeringsplicht en verhoogde naturalisatiekosten. Bovendien komt uitstel de integratie niet ten goede, stellen ze.

Dat terwijl Nederland momenteel hoge vluchtelingenaantallen kent, benadrukte de linkervleugel van de Kamer. "Naturalisatie is een katalysator voor integratie, het is het een positief welkom", aldus GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman.

D66'er Sjoerd Sjoerdsma zei het haar na: "Zodra mensen Nederlander worden, kunnen ze volledig meedoen. Alle beroepen uitoefenen, stemmen bij de verkiezingen en echt vrij reizen."

Maar VVD-Kamerlid Malik Azmani vindt het paspoort geen cadeautje, maar een beloning voor hard werken. "Het Nederlanderschap is iets waar we trots op moeten zijn, een soort kers op de taart op het moment dat je hebt laten zien dat je volwaardig Nederlander bent."

PVV'er Machiel de Graaf, die de lat het liefst op tien jaar zou leggen, wil 'ambitie' zien, 'iets van bloed, zweet en tranen'. "Iets waaruit de moraal blijkt van hard willen werken en een bijdrage willen leveren aan de maatschappij."

Ook Dijkhoff gelooft niet in het Nederlandse paspoort als accelerator voor integratie. Hij ziet het als 'ultiem sluitstuk' van het integratieproces: eerst verblijfspapieren, daarna het inburgeringsexamen en tot slot de naturalisatieceremonie.

"Het lijkt mij niet per se demotiverend als je er heel erg je best voor moet doen, als het iets is wat je moet verwerven en wat enige tijd kost", zei de bewindsman. Daarbij wees hij op andere EU-lidstaten die al een naturalisatietermijn van zeven jaar hanteren, zoals Griekenland, Slowakije en Hongarije - landen die Voortman en Sjoerdsma op immigratieterrein niet bepaald als bakens beschouwen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden