Zeven doden bij busongeval

METZ - Bij een ongeval tussen een Italiaanse vrachtwagen en een Nederlandse touringcar gisternacht op de A31 bij de Franse stad Metz zijn vijf Nederlanders en twee Italianen om het leven gekomen. Vijftig Nederlandse toeristen raakten gewond, van wie twee zwaar. Enkele tientallen passagiers zijn gisteravond per vliegtuig en auto teruggekeerd naar huis.

door Bert Schampers

Ad van de Wetering (25) lag te dommelen, toen de bus plots een noodstop maakte. ,,In een reflex trok ik mijn benen op en beschermde mijn gezicht. Dat is mijn redding geweest.' Ad vloog door de bus, klom er uit en hielp de anderen zo goed mogelijk. ,,Ik denk dat ik pas later zal beseffen wat me eigenlijk is overkomen.'

De Nederlanders kwamen terug van een weekeindje skiën in Valmorel. In het Bon Secours-ziekenhuis in Metz ontfermde een team van Franse artsen en Nederlandse hulpverleners zich over hen. ,,Na zo'n ramp heb je een klankbord nodig. Je moet praten, praten en nog eens praten', zei woordvoerster Janneke Stapel van de alarmcentrale Elvia, die met het Nederlandse hulpteam was meegekomen.

Van de ravage op de A31 was kort na het middaguur bijna niets meer te zien, alleen wat donkere plekken op de snelweg. Wegwerkers hadden al nieuwe vangrails aangebracht op de plek waar de Italiaanse vrachtwagen door was gestoken naar de andere weghelft, waarbij hij de Nederlandse bus in de flank ramde.

Het wrak van de gekantelde, ingedeukte dubbeldekker van reisorganisatie Bizz Travel was weggesleept naar een parkeerplaats van de gendarmerie. Het is een wonder dat hier nog zoveel mensen levend uit zijn gekomen. De Nederlandse chauffeur, de Italiaanse trucker en diens bijrijder waren op slag dood. Vermoedelijk was de Italiaanse chauffeur in slaap gevallen. Nader onderzoek moet dat uitwijzen. Volgens Jean-François Raggy van de prefectuur in Metz waren de weersomstandigheden goed.

Directeur Adri Hendriks van Bizz Travel uit Groningen was zwaar aangeslagen. Hij vertelde dat de meeste passagiers, mannen en vrouwen tussen de 20 en 45 jaar, sliepen toen het ongeval gebeurde. Ook de tweede chauffeur lag achterin te rusten. De 58 reizigers waren donderdagavond vanuit drie plaatsen in Nederland vertrokken voor een skiweekeinde en zouden gistermorgen terugkeren. Achter de touringcar reed nog een Nederlandse bus met 60 verpleegkundigen en specialisten van het Albert Schweitzerziekenhuis uit Dordrecht. Zij waren met dezelfde reisorganisatie in La Plagne gaan skiën en boden eerste hulp. Franse reddingswerkers waren snel ter plaatse om het werk over te nemen. Twee Nederlandse chirurgen bleven achter om de gewonden te begeleiden.

Voor de familie Vesters uit het Brabantse Uden eindigde het weekeindje wintersport in een boze droom. De ouders waren gisteren 25 jaar getrouwd en met kinderen en aanhang naar de Franse Alpen geweest om dat te vieren. Moeder Poula en haar 20-jarige dochter Ellen liepen breuken op en zitten onder de blauwe plekken.

Karin Balk (29) uit Assen was samen met een vriendin, die bij Bizz travel werkt, gaan skiën. Ze zaten helemaal vooraan, bovenin de touringcar. ,,Ik weet helemaal niks meer, ik werd in het ziekenhuis pas wakker.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden