Update

Zeven aanhoudingen na aanslag Charlie Hebdo

null Beeld ap
Beeld ap

Bij de zoektocht naar de twee hoofdverdachten van de terroristische aanslag woensdag in Parijs, zijn zeven mensen aangehouden. Dit heeft de Franse premier Manuel Valls donderdag bevestigd. Hij sprak van een ,,terroristische dreiging zonder weerga''.

Redactie

In verschillende steden wordt gezocht naar de twee hoofdverdachten, de broers Chérif Kouachi (32) en Saïd Kouachi (34). Een derde verdachte, een 18-jarige zwager van Chérif Kouachi, heeft zich 180 kilometer van Parijs, in Charlevile-Mézières, gemeld nadat hij via sociale media had vernomen dat de politie hem zocht. Op het moment van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo zat deze zwager op school.

De hoofdverdachten zijn deze zomer uit Syrië naar Frankrijk teruggekeerd en komen uit Pantin in het noordoosten van Parijs.

De schietpartij op de redactie van het tijdschrift dat de cartoons over moslims publiceerde, heeft gisteren aan ten minste twaalf mensen het leven gekost. Nog eens elf mensen zouden gewond zijn geraakt, sommigen van hen zijn in zeer kritieke toestand.

Ronselen
De drie verdachten zouden gelieerd zijn al Al-Qaida in Jemen. De twee broers zouden in Syrië hebben gevochten. Eén van de twee werd in 2008 tot anderhalf jaar cel veroordeeld, omdat hij ongeveer tien jonge Fransen zou hebben geronseld voor de strijd in Irak. Hij stond op het punt zelf naar Irak te reizen toen hij werd aangehouden.

In Reims, in het noorden van Frankrijk, was de hele avond een operatie van zwaarbewapende elite-eenheden van de Franse politie gaande. Er gingen geruchten dat de drie gearresteerd zouden zijn, maar die bleken vooralsnog vals.

De politie kwam de drie op het spoor doordat een van hen zijn identiteitskaart had laten liggen in hun vluchtauto. Ze reden na de aanslag weg in een zwarte Citroën C3, maar lieten die al snel achter. Ze vervolgden hun weg in een andere auto, maar lieten hun id-kaarten achter.

De slachtoffers

De identiteit van de twaalf slachtoffers is inmiddels bekend. Vijf doden zijn tekenaars van het blad, namelijk Cabu, Charb, Tignous, Wolinski en Honoré. Charb wordt bovendien gezien als de hoofdredacteur van het satirische blad. Ook econoom Bernard Maris, eindredacteur Moustapha Ourrad en kroniekschrijfster en psychoanaliste Elsa Cayat zijn vermoord.

Onder de doden zijn ook twee agenten: Franck Brinsolaro en Ahmed Merabet. De laatste werd buiten het gebouw gedood; het is gefilmd hoe een van de daders hem van dichtbij door zijn hoofd schoot terwijl hij gewond op de grond ligt. Brinsolaro was belast met het beschermen van Charb.

Ook een voormalig chef van het ambtenarenapparaat in Clermont-Ferrand, Michel Renaud, is overleden. Verder is Frédéric Boisseau, een medewerker van de facilitaire dienst, gedood bij de aanval.

Slachtpartij
Ooggetuigen zagen mannen met een kalasjnikov en een raketwerper het gebouw van de redactie in Parijs binnenlopen. Daarna openden ze het vuur. Een politieagent beschreef de situatie in het gebouw als een 'slachtpartij'.

France Télévisions verspreidde een filmpje, genomen vanaf een dak, waarop de aanslagen te horen zijn. De kreet 'Allahu Akbar' is ook duidelijk te horen. Dat filmpje is hieronder te zien. Online circuleerde al snel ook een gruwelijk filmpje waarop te zien is hoe een van de politieagenten wordt doodgeschoten.

De aanslag lijkt goed voorbereid, zo schrijven Franse media. Hij vond precies plaats op het moment dat er een redactievergadering plaatsvond, en veel medewerkers van het satirische magazine dus in het pand waren.

Eerder doelwit
Charlie Hebdo was in het verleden al eens het doelwit van een aanslag: in 2011 werd het gebouw van het tijdschrift in de as gelegd door een brandbom, nadat het blad cartoons had gepubliceerd die de islam op de hak namen.

De redactie plaatste een jaar later een nieuwe serie cartoons over de islam, tegen het advies van onder meer Franse politici, die het blad opriepen om geen olie op het vuur te gooien.

Hoofdredacteur Stéphane Charbonnier, zoals 'Charb' voor de burgerlijke stand heette, reageerde daar destijds verontwaardigd op: "Maar hebben wíj dat vuur dan soms aangestoken? Het is als met de vrouw in minirok die schuldig zou zijn aan haar verkrachting. Wij houden ons aan de Franse wet en volgens die wet is wat Charlie doet niet illegaal. Dat zou ook het standpunt van de regering moeten zijn."

Schrijver Houellebecq op cover
In de laatste uitgave is een artikel gewijd aan het nieuwe boek van de Franse schrijver Michel Houellebecq. In Soumission (Onderwerping) beschrijft Houellebecq Frankrijk in het jaar 2022 onder de eerste islamitische president. Zowel het boek als de laatste editie van het tijdschrift verschenen gisteren.

Op de cover van Charlie Hebdo staat een sportprent van de schrijver met daarbij de tekst 'De voorspellingen van de wijze Houellebecq: in 2015 verlies ik mijn tanden...in 2022 doe ik mee met de ramadan!'

Houellebecq staat bekend om zijn kritiek op de islam. Hij noemde de godsdienst in 2001 'de stomste religie' en werd daarna aangeklaagd door onder meer moslimorganisaties. In 2002 werd hij vrijgesproken van belediging van de islam. In het boek Platform uit 2001 plegen moslimterroristen een aanslag.

Na de aanslag bij het hoofdkantoor van Charlie Hebdo heeft de politie de veiligheidsmaatregelen bij de uitgeverij van Houellebecq verscherpt.

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Enfant terrible
Het linkse satirische magazine Charlie Hebdo schopt graag tegen alle mogelijke schenen, en gold al vrij snel na de oprichting in 1969 als het enfant terrible van de Franse media. Het verscheen eerst als Hari-Kiri Hebdo. In 1970 maakte het blad een grap over de dood van de nationale held president Charles de Gaulle. De minister van Binnenlandse Zaken verbood het blad, maar dat ging onder een andere naam, Charlie Hebdo, verder.

Stille tocht
Burgemeester Anne Hidalgo van Parijs heeft opgeroepen om morgenavond een stille tocht te houden. Hij vroeg alle Fransen 'en verdedigers van de vrijheid' op om 'op een solidaire en stille manier' de straat op te gaan. "Dit bloedbad dompelt ons land, onze stad en onze democratie in rouw. Wij zijn zojuist in het hart van onze vrijheid getroffen", aldus de burgemeester. De stille tocht moet om 18.00 uur beginnen op de Place de la République.

Ook op dit moment gaan mensen in Parijs al de straat op. Ze dragen kaarsen en waxinelichten om hun steun te betuigen aan de slachtoffers. Via sociale media via de hashtag #JeSuisCharlie (Ik ben Charlie) worden mensen opgeroepen zich aan te sluiten en naar het Place de la République te komen.

In diverse andere Europese steden zijn mensen ook de straat op gegaan om steun te betuigen. Op de Dam in Amsterdam en het Spuiplein in Den Haag zijn al enkele tientallen mensen bijeen die reageerden op een oproep die werd gedaan op een speciale Facebookpagina met als naam 'Rassemblement pour la liberté de la presse' (samenkomst voor de persvrijheid).

Ook in Brussel verzamelen mensen zich op het plein voor het Europees Parlement. Daar begint om 18.30 uur een protestactie. Iedereen is gevraagd een tijdschrift mee te nemen om 'ja te zeggen tegen vrijheid en nee tegen fanatisme'. Het is een initiatief van EU-parlementariërs.

Steunbetuigingen
De steunbetuigingen stromen inmiddels binnen uit de hele wereld. President Hollande arriveerde na de aanslag onmiddellijk ter plaatse. Hollande heeft er geen twijfel over dat het om een terroristische aanslag gaat, en deed een beroep op de nationale eenheid. De aanslagplegers "zullen worden opgejaagd zolang dat nodig is en ze zijn gepakt, voor een rechter zijn gebracht en zijn veroordeeld", zei hij.

"Deze afschuwelijke en laffe terreurdaad raakt ons allemaal'', verklaarde premier Rutte. "Nederland staat schouder aan schouder met Frankrijk. Onze gedachten gaan nu allereerst uit naar iedereen die door deze verschrikkelijke gebeurtenis is getroffen."

Vicepremier Lodewijk Asscher noemde het 'een lage, laffe aanslag'. "We leven allemaal mee met de slachtoffers en hun nabestaanden. Het is meer dan een misdadige aanval op journalisten, het is een misdadige aanval op de vrijheid en de veiligheid waar wij in onze democratische samenleving voor staan".

Onze correspondent Kleis Jager schreef in 2012 een uitgebreid portret van de redactie van Charlie Hebdo. Dat kunt u hier lezen.

Hoofdredacteur Stéphane Charbonnier in 2012, met het exemplaar van de Charlie Hebdo met de gewraakte cartoons Beeld epa
Hoofdredacteur Stéphane Charbonnier in 2012, met het exemplaar van de Charlie Hebdo met de gewraakte cartoonsBeeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
President Hollande op weg naar de redactie van Charlie Hebdo Beeld afp
President Hollande op weg naar de redactie van Charlie HebdoBeeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden