Zeus vindt Eros een wispelturig mannetje

,,Of je nu een God bent of een mens, als ik je tref met mijn pijl, raak je tot over je oren verliefd!'' De kinderlijk giechelende Eros vindt zichzelf de machtigste God in het hemelrijk. Maar de bulderende Zeus vindt hem maar een wispelturig mannetje. Vanuit een 'son et lumière' spreken beelden uit de Oudheid de bezoekers van de tentoonstelling 'Grote Goden' met diepe stemmen toe.

De tentoonstelling 'Grote Goden!' in het Amsterdamse Allard Pierson Museum laat zich lezen als een hemelse 'soap'. Intriges, gebroken harten, ontrouw en ontvoeringen zijn niet alleen het lot van armzalige stervelingen. Het begon al met de Goden in het oude Egypte, Griekenland en het Romeinse Rijk. Zonder onrecht te doen aan de mythologie hebben de samenstellers van de tentoonstelling de godenwereld speels vertaald naar de belevingswereld van kinderen.

Bij binnenkomst in het statige gebouw wijst een immens beeld van Zeus uit 360 v. Chr. met zijn stenen arm de weg naar de eerste zaal. Een serie mooie tekeningen op dia laat daar oorsprongverhalen zien van de eerste Egyptische Goden, die ook de Griekse en Romeinse mythologie inspireerden. In een verkleedhoek kunnen kinderen de hondenkop van de Egyptische Anoebis passen of de vleugeltjes van Eros. De wand om de hoek, met kindertekeningen van God is erg leuk en laat ook de invalshoek van de tentoonstelling zien. Zoals ieder kind weer een andere fantasie heeft over God, zo ontwierp ook iedere cultuur in de Oudheid een eigen godenwereld. Goden zijn mensenwerk. De kindertekeningen laten de wijze oude man met een lange baard in de wolken zien, maar ook griezelige figuren of een wit vel met de tekst: 'Hij bestaat niet!'.

De teksten bij de archeologische voorwerpen laten zien uit welke aardse drijfveren de Godenverhalen voortkwamen. Naast diepere motieven, zoals de bezwering van doodsangst, speelden ook praktische overwegingen een rol. Zo werd Zeus een vrouwenverslindende Don Juan, om de moedergodinnen van de diverse Griekse steden samen te kunnen brengen in één verhaal. 'Grote Goden' voorziet de voorwerpen uit de oudheid van herkenbare verhalen en een speelse vormgeving. Aan het slot van de tentoonstelling kunnen kinderen met een elektrospel hun kennis testen of een tekening maken. Ook staat er een brievenbus van de PTT met het opschrift 'Brieven aan God', de eerste lichting is op zondag.

Net als 'Grote Goden' is de tentoonstelling 'Mummies' in het Leidse Rijksmuseum voor Oudheden een aanrader. 'Mummies' beweegt zich in het schemergebied tussen hemel en aarde. Kinderen kunnen de tentoonstelling bezoeken aan de hand van een levendig beschreven speurtocht, 'Op reis met Toet de mummie'. Het pad door de expositie loopt synchroon aan de reis, die overleden stervelingen moesten maken om het Egyptische hemelrijk te bereiken. Centraal in deze tocht staat de Egyptische God Osiris, te zien als het 'Hoofd Reïncarnatie' in het Egyptische rijk. ,,Osiris was voor de Egyptenaren de god die er voor zorgde dat alles wat doodging of verdween, weer werd geboren'', vertelt de tekst bij de speurtocht.

Mensen en dieren konden in het Oude Egypte voortleven na hun dood, maar alleen als er een mummie van hen werd gemaakt. De expositie laat een grote collectie griezelig authentieke mummies zien uit het oude Egypte. In de eerste zaal slaat de schrik je meteen om het hart als je naar beneden kijkt. Onder de glazen vloer waar je nietsvermoedend over heen wandelt, ligt in een tombe de levensechte mummie van Ity te rusten, een vrouw die zo'n 700 jaar voor Christus leefde in Egypte. In de vitrines kunnen liefhebbers van griezelverhalen hun hart ophalen aan de hoofden, handen en ingewanden van mummies in potten.

Voor de Egyptenaren was dit echter een voorrecht, ze wilden allemaal gemummificeerd worden. Maar om als mummie bij Osiris te komen moest eerst je hart worden gewogen, zo vertellen de tekens in de Dodenboeken. Maar als de weegschaal verkeerd doorsloeg, brak het uur der waarheid aan. Dan werd je opgegeten door de Dodenverslinder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden