Zeur niet

Uit: Annie M.G. Schmidts 'Tot hier toe. Gedichten en liedjes voor toneel, radio en televisie. 1938-1986'. Uitgeverij Querido.

als je man weer met een juffrouw op de pier zit, als de echtelijke liefde je tot hier zit, als je schoonfamilie vraagt om ondersteuning, als je vader zich weer vasthoudt aan de leuning, als er sneeuw is, als er mist is, als het ijzelt en je minnaar een sadist is, als dat allemaal je lot is, en je vraagt of er een god is, sla dan woedend met de deuren, ga je cocktail-dress verscheuren, maar niet zeuren.

Huil in je bed, bijt in je laken, vloek tegen iedereen, schreeuw van de daken, maar zeur niet. Trap om je heen, wees nooit een dame en gooi het theeservies dwars door de ramen, maar zeur niet. Neem een grote schaar en knip in het velours, scheld de vrouw van de notaris uit voor hoer, doe dat allemaal, maak een grof schandaal, maar zeur niet.

Als je down bent, als je ziek bent, als je kromgetrokken van de rimmetiek bent, als de regen door het dak lekt op de grond en je zeven kinders hebben rooie hond en geen stukje eten in de frigidaire en de muizen vallen morsdood in de serre, als je Austin op een paal botst, als de kat weer op de mat van het portaal kotst,

als je arm bent als een kerkmuis, moet gaan dweilen in een werkhuis, ja, dat alles kan gebeuren, zelfs in technicolourkleuren, ga niet zeuren.

Spring in de gracht of knip je haar af, duw oude dametjes van het trottoir af, maar zeur niet. ga judo leren, ga striptease dansen, schiet je revolver leeg, peng, op Pierre Janssen, maar zeur niet. Ga naar 't postkantoor en spuug door het loket, krijg een hartaanval of ga desnoods naar bed met de kardinaal, doe dat allemaal, maar zeur niet.

Raak aan de drank, haat al je vrindjes, breek in bij Luns, pik al zijn lintjes, maar zeur niet. Ransel je kind, knijp je parkietje, zeg tot de generaal 'u bent een mietje', maar zeur niet.

Doe dat allemaal, wees een kannibaal, maar zeur niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden