Zeulen met een doos

THEATER

Heart of Darkness

Project Wildeman

***

Twee jongens slepen een manshoge doos door de galmende ruimte van een oud kantoorgebouw in Rotterdam. Wat precies het doel is? Zwaar lijkt de doos in ieder geval wel te zijn. Er wordt gepuft, gegromd en gezweet.

De muziektheatermakers van Project Wildeman baseerden zich voor hun voorstelling 'Heart of Darkness' op de beroemde novelle van Joseph Conrad, waarin een reis diep in de jungle ook een metafoor is voor de tocht door de menselijke ziel. De groep wisselt tekstfragmenten uit het boek - die het zintuiglijke van het dwalen door jungle en ziel benadrukken - af met uitputtende bewegingssequenties. De vier spelers kronkelen en kruipen als dieren, dansen maniakaal en zeulen met de doos. Dat zijn potentieel interessante keuzes. Zowel het menselijke als het dierlijke, het rationele als het maniakale zitten gevangen in dat zwoegende lijf van ons. Maar het is niet genoeg voor een interessante voorstelling.

Daarvoor wentelt 'Heart of Darkness' zich te veel in bewust abstracte vaagheid en hangt de voorstelling te veel op het spelen met de echte vermoeidheid van de acteurs. Dat laatste is een theatervorm uit de performance-art uit de jaren zestig, die nu toch echt wel een beetje begint te vervelen. Die vorm kan interessant zijn als hij langs het randje van het fysiek onmogelijke scheert, daar is hier geen sprake van. Daar komt bij dat de makers van Project Wildeman van huis uit muzikanten zijn, geen dansers of bewegingstheateracteurs. Dat zie je. De spelers hebben hun lichaam te weinig onder controle. Ze bewegen te weinig precies om indruk te maken.

De paar pakkende scènes zoeken het vooral in beeldpoëzie en muzikaliteit. Zoals het spannende schaduwspel als de spelers bewegen in de semi-transparante doos. Ook de galmende, zeurende, bonzende soundtrack met gamelan-invloeden is spannend, als onzichtbare stuwkracht voor de repetitieve bewegingen van de groep. Maar de bewegingen zijn net niet sterk en helder genoeg. Er staat net te weinig op het spel om echt een duik te nemen in de donkere diepten van de waanzin.

Tot 24 juli te zien in diverse steden. www.projectwildeman.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden