Zetels voor Indiase vrouwen

NEW DELHI - De Indiase regering heeft gisteren een wetsvoorstel ingediend om een derde van alle zetels in het landelijk parlement en in de diverse deelstaatparlementen te reserveren voor vrouwen.

Het voorstel is inmiddels in behandeling bij de Lok Sabha, het door mannen gedomineerde Lagerhuis, waarvan een meerderheid heeft aangegeven de regeling te steunen. De bedoeling is dat de Lok Sabha het debat over het voorstel van premier Deve Gowda en zijn regeringscoalitie van het Verenigd Front vandaag zal afronden. De wet dient daarna nog de goedkeuring te krijgen van de afzonderlijke deelstaatparlementen. Volgens de nieuwe regeling zullen Indiase vrouwen ook een derde van de banen in de ambtenarij en bij overheidsbedrijven voor hun rekening gaan nemen.

De voorzitter van het Lagerhuis. P. Sangma, sprak gisteren van “een historische dag”. Het heeft echter weinig gescheeld of de wet zou tijdens deze parlementszitting niet meer worden behandeld. Tegenstanders van de regeling hadden aangedrongen op het installeren van een parlementaire commissie, die voor- en nadelen van de wet zou moeten onderzoeken.

Daarmee, aldus voorstanders van de reserveringswet, zou het “nog jaren kunnen duren” voordat deze van kracht zou worden. De National Commission for Women, vergelijkbaar met de Emancipatieraad, heeft woensdagavond echter spoedoverleg gevoerd met een aantal van de in totaal 36 vrouwelijke parlementariërs in het 545 zetels tellende Lagerhuis. Gisterochtend heeft een delegatie van vrouwen met premier Deve Gowda gesproken. Deze heeft daarop de wet op tafel gelegd.

Het nieuwe voorstel volgt op de al bestaande regeling, volgens welke een derde van alle zetels in de dorps- en gemeenteraden door vrouwen dient te worden bezet. Deze wet, de zogeheten Panchyat Raj, is het geesteskind van de in 1991 vermoorde premier Rajiv Gandhi van de Congres Partij. De nieuwe regering van het Verenigd Front, sinds juni aan de macht, nam in haar regeerakkoord de belofte op de politieke reservering uit te breiden tot het landelijke parlement en de deelstaatparlementen.

Revolutionair

Kamla Nath, plaatsvervangend directeur van de Indiase vrouwenorganisatie CSR, die gisteren met de premier sprak, zei desgevraagd “zeer gelukkig” te zijn met de “zeer revolutionaire” wet. “Het verzekert ons niet van gelijkwaardigheid met mannen, maar het is een goede stap in die richting", aldus Nath.

In het huidige Lagerhuis zitten minder vrouwen dan in het vorige. Meer dan 48 van de 545 zetels hebben Indiase vrouwen sinds de onafhankelijkheid van 1947 nooit in handen gehad. Velen zijn familie van bekende en machtige mannelijke politici. Volgens Kamla Nath zal dit beeld nu veranderen. De eerste lichting vrouwen, zo meent Nath, zal ongetwijfeld nog steeds sterke bindingen hebben met de door mannen gedomineerde politiek. “Vrouwen zullen moeten leren op hun nieuwe posities macht te vergaren. Laat hen eerst maar eens de politiek binnenkomen. Zij zullen zich ontwikkelen."

De meerwaarde van vrouwen in de Indiase politiek ligt volgens Nath voor de hand. “Ik ben ervan overtuigd dat zij het beter zullen doen dan veel mannen, dan de mafia die zij in de politiek vormen." Nath doelt daarmee onder andere op de meer dan 30 landelijke parlementariërs tegen wie momenteel een of meer gerechtelijke onderzoeken lopen, variërend van fraude tot moord.

Een van deze parlementariërs is overigens wel een vrouw, de vroegere 'Bandietenkoningin' Phoolan Devi.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden