'Zet topman NZa op non-actief'

Theo Langejan. Beeld Screenshot YouTube
Theo Langejan.Beeld Screenshot YouTube

GroenLinks en SP in de Tweede Kamer vinden dat de topman van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), Theo Langejan, uit zijn functie moet worden gezet. In elk geval zolang nog onderzoek loopt naar de NZa. De partijen melden dat vandaag in reactie op een publicatie in NRC Handelsblad over buitenlandse dienstreizen van de voorzitter van de Raad van Bestuur bij de NZa.

Volgens de krant zijn regelmatig reizen betaald door organisaties of bedrijven waar de NZa toezicht op moet houden of die opdrachten krijgen van de zorgautoriteit. 'Je moet van alle smetten vrij zijn als toezichthouder. De geloofwaardigheid als 'streng toezichthouder' is weg', vindt Renske Leijten (SP).

'Kennelijk voelt de NZA-top zich boven haar eigen regels staan. Dit beschadigt de NZa', aldus Linda Voortman (GroenLinks). Hanke Bruins Slot (CDA) wil weten waarom minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vindt dat de NZa-topman in functie kan blijven.

Onderzoek
Schippers laat na de zelfmoord van een NZa-medewerker die een dossier achterliet van misstanden bij zijn werkgever, onderzoek doen naar onder meer de handelwijze en organisatie bij de toezichthouder. Voortman wil dat dit onderzoek nu wordt uitgebreid.

Een woordvoerster van de NZa geeft in een reactie aan dat de topman een aantal keer vanwege een nevenfunctie bij Bending the Cost Curve naar het buitenland is gereisd. Hij was spreker op congressen en zijn reizen werden vergoed door PwC, dat achter het project en de bijbehorende symposia zit. Als de NZa zelf interesse heeft in een congres, betaalt de organisatie alle kosten wel degelijk zelf. 'Tenzij we spreken, dan accepteren we een vergoeding', aldus de woordvoerster.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden