'Zet straf van misdadiger op billboard'

'We vroegen ons af wat de vervolgingspercentages van misdrijven zijn.' Beeld Thinkstock
'We vroegen ons af wat de vervolgingspercentages van misdrijven zijn.'Beeld Thinkstock

Het CDA en VVD in Den Haag willen Haagse burgers via billboards op straat informeren over de straffen die misdadigers van de rechter hebben gekregen. Fractievoorzitter Gert-Jan Bakker van de christendemocraten legt uit waarom hij en zijn liberale collega daartoe een initiatiefvoorstel hebben ingediend.

Perdiep Ramesar

Om welke misdadigers en misdrijven gaat het u?

"Het gaat niet om de zondaar, maar het gaat om de daad, en de straf die iemand daarvoor krijgt. Dan bedoel ik niet elk klein vergrijp als zakkenrollen, maar juist de zwaardere misdrijven, zoals straatroven en overvallen. Ons voorstel gaat over misdaden die traumatiserend voor de slachtoffers zijn, maar ook misdaden die een enorme impact hebben op een buurt."

Legt u dat eens uit?

"Als in een buurt een overval wordt gepleegd, is iedereen geschokt en willen ze dat de daders snel worden gepakt, wat de politie vervolgens vaak ook doet. Maar wat gebeurt erna? Mensen horen vaak niet wat voor straf iemand heeft gekregen.

"Dat willen we onder meer via billboards communiceren. Zodat de burgers weten dat misdaad echt niet loont in Nederland. Ook kunnen ze dan niet meer ongeïnformeerd zeggen dat de Nederlandse rechters te slap zijn en nauwelijks willen straffen. Dat straffen gebeurt wel, dat mag iedereen best weten.

"Met de borden willen wij ook daders en mensen die van plan zijn een misdrijf te plegen, waarschuwen dat ze gestraft zullen worden. En dan maar hopen dat ze ervan af zien."

Hoe bent u samen met de VVD op het idee gekomen?

"Ik zat naast mijn VVD-collega tijdens een raadscommissie over veiligheidsbeleid toen net een niet nader te noemen partij in de Tweede Kamer die ook vertegenwoordigd is in de Haagse raad, riep dat rechters te slap en straffen te laag zijn. Waarop wij ons allebei afvroegen wat de vervolgingspercentages van misdrijven zijn. Wat bleek? Die cijfers zijn nauwelijks bekend. Terwijl politie en justitie het helemaal niet zo slecht doen als mensen denken. Toen kwamen we op het idee om die gegevens bekend te maken. Zeker ook nadat bewoners, voornamelijk in de kwetsbare wijken, dezelfde kreten overnemen van de politici van diezelfde niet nader te noemen partij."

Is die partij waarvan u de naam niet in de mond wilt nemen de PVV?

"Ja."

Die billboards maken de stad er niet gezelliger op.

"Er zijn in Den Haag al veel billboards en digitale schermen die bijvoorbeeld getuigen oproepen, of die gebruikt worden voor zoekacties, zoals bij de leden van de Bende van de Delftselaan is gebeurd."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden