'Zet palliatieve sedatie in bij gevorderde dementie'

dilemma | In plaats van euthanasie bij gevorderde dementie kan beter ingezet worden op verlichting van lijden, vinden experts.

Om te voorkomen dat artsen 'stiekem' euthanasie verlenen kunnen ze vaker het alternatief aanbieden, palliatieve sedatie.

Dat zegt Cees Hertogh, hoogleraar ouderengeneeskunde en ethiek van de zorg aan het VUmc Amsterdam. Met vijf collega-hoogleraren en twee artsenopleiders pleit hij tegen actieve levensbeëindiging bij mensen met gevorderde dementie die ooit aangaven in dat geval euthanasie te willen, maar die wens niet meer kunnen bevestigen.

Die wens toch uitvoeren, druist volgens de ouderenexperts in tegen goed dokterschap. "Het recht op informatie is een kernbeginsel van de medische ethiek en het gezondheidsrecht." Ze reageren op recente zaken die onlangs de publiciteit haalden. Daarbij kreeg de patiënt zonder dat hij het wist een eerste slaapmiddel toegediend, waarna de euthanasie mogelijk werd. Die zaken schetsen volgens de wetenschappers een perspectief 'waarin onvervreemdbare rechten van cognitief weerloze mensen worden geschonden'. Het verschil tussen euthanasie en levensbeëindiging zonder verzoek wordt zo opgeheven.

Het is volgens Hertogh een misverstand dat niet-uitvoeren van euthanasie alle betrokken patiënten hopeloos lijdend in het verpleeghuis achterlaat. "Er zijn middelen die meer proportioneel zijn, zoals tijdelijke of palliatieve sedatie." Wanneer de patiënt zich door de dementie geen enkele raad weet en in grote problemen raakt zijn er mogelijkheden hem tijdelijk in slaap te brengen, of om een beleid in te zetten van palliatieve sedatie - in slaap brengen totdat langzaam de dood volgt. In de huidige richtlijnen mag dat alleen als de arts verwacht dat de patiënt binnen twee weken sowieso gaat overlijden. "We moeten strenge eisen blijven stellen, maar die twee weken zijn hiervoor te rigide", zegt Hertogh.

Driehonderd artsen hebben zich inmiddels geschaard achter het pleidooi om euthanasie bij vergaande dementie niet uit te voeren. Onder hen Trouw-columnist en oud-verpleeg-huisarts Bert Keizer, een aantal huisartsen en opvallend veel zogeheten scen-artsen, de dokters die de verplichte 'second opinion' uitvoeren voordat een euthanasie mag worden uitgevoerd. De artsen publiceren hun manifest in verschillende kranten, waaronder vandaag ook in deze krant.

Initiatiefnemer Jaap Schuurmans heeft gisteren een gesprek gehad met artsenorganisatie KNMG. Hij drong eerder aan op aanpassing van de richtlijn van deze artsenorganisatie, waarin het sinds een jaar niet langer verplicht is dat een patiënt de euthanasiewens 'in woord of gebaar' bevestigt. De KNMG verklaarde gisteren het pamflet serieus te nemen, maar het wel belangrijk te vinden dat artsen individueel ruimte overhouden voor de beoordeling van een euthanasie-vraag. "Dat mag kloppen, ik had meer duidelijkheid verwacht over degenen die hun wens niet meer kunnen bevestigen", zegt Schuurmans. "Nu blijft er ongewenste druk op artsen om euthanasie uit te voeren buiten medeweten van de patiënt."

Het pamflet is te lezen op pagina 21 van de Verdieping

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden